GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klokt med fler pandemiåtgärder

När smittan återigen ökar runtom i världen måste samhället vara på sin vakt. En beredskap att agera kommer rädda liv.
Ledare • Publicerad 19 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Man kan ifrågasätta varför vaccinpassen införs så pass sent in i pandemin.
Man kan ifrågasätta varför vaccinpassen införs så pass sent in i pandemin.
Foto: Jessica Gow/TT

På onsdagseftermiddagen kom så till slut beskedet under regeringens och Folkhälsomyndighetens gemensamma pressträff att nu även Sverige inför vaccinpass. Det vill säga, intyg på vaccinering för att få tillträde till större offentliga inomhustillställningar.

Att det i vissa kretsar och av olika skäl skapar viss oro är förvisso förståeligt. För de som av ett eller annat, mer eller mindre konspiratoriskt skäl, ej vågat vaccinera sig ännu kommer livet under pandemin att fortsatt vara begränsat. Men det rör sig i stort sett om en begränsning de ändå borde levt med frivilligt även utan vaccinpass – Folkhälsomyndighetens rekommendation har ju redan tidigare varit att ovaccinerade ska fortsätta hålla avstånd. Ett vaccinpass kommer i praktiken säkerställa att så också blir fallet.

Andra kritiserar det som en inskränkning av fri- och rättigheter. Men sådana gjordes även tidigare under pandemin, och togs sedan bort när de ej längre bedömdes nödvändiga. I grund och botten är detta bara ytterligare en pandemiåtgärd, som likt övriga restriktioner kan lyftas bort när den inte längre behövs. Det är inte något slags evigt påbud om att medborgare framöver behöver myndigheternas godkännande för att engagera sig och delta i kultur och föreningsliv.

Ett liknande system har redan i praktiken prövats; såväl Moderaterna som Kristdemokraterna föregrep Folkhälsomyndigheten genom att kräva att deltagare visade upp vaccinintyg innan de fick tillträde till partiernas stämma och riksting.

Att Folkhälsomyndigheten och regeringen nu ändrat sig förstärker dock bilden av en oklar strategi, med otydliga besked som ändras fram och tillbaka. Tidigare menade man att något liknande ej behövs i Sverige, där vi traditionellt förlitat oss på frivillighet vid vaccinering.

”Men att det nu ändå inför, när smittan åter ökar i omvärlden, är en klok försiktighetsåtgärd.”

På liknande sätt avstod man i början av pandemin från att rekommendera masker, eftersom det inte ansågs passa in i Sveriges strategi. Men efter nästan ett års pandemi byttes den hållningen ut mot just en rekommendation att bära mask om man åker kollektivt.

Och bara häromdagen backade Folkhälsomyndigheten generaldirektör Karin Tegmark Wisell från beslutet att dubbelvaccinerade inte ska testas om de får symtom.

Man kan tycka att det är sent påkommet att införa vaccinpassen först nu. De kunde gott ha införts tidigare, exempelvis som ett led i avskaffandet av restriktionerna. Men att det nu ändå inför, när smittan åter ökar i omvärlden, är en klok försiktighetsåtgärd.

Det vill inte säga att det ej finns detaljer kring systemet som regeringen bör svara på. Kommer det exempelvis finnas undantag? Det har redan bekräftats att personer som av medicinska skäl ej kan kan vaccineras kommer undantas kravet på vaccinpass, och istället få en annan form av intyg.

Och hur blir det med de religiösa samfunden? Sveriges kristna råd har i skarpa ordalag markerat mot att regeringen inte uppmärksammat skillnaderna mellan ”den grundlagsskyddade religionsfriheten och kultur- och idrottsevenemang”. En fråga som varken socialminister Lena Hallengren (S) eller demokratiminister Amanda Lind (MP) berörde under pressträffen.

Att regeringen nu agerar innan en eventuell smittoökning även påbörjas i Sverige är ett välkommet trendbrott. Men att det sker först nu, och inte redan tidigare, och dessutom med en del oklarheter kring detaljerna förstärker samtidigt intrycket av ett trögt och otydligt ledarskap.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.