1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Klimatnödläge sätter demokratin ur spel

Miljöpartiets klimatpolitik har radikaliserats i Europaparlamentet.
STRASBOURG 20190702Den svenska EU-ledamoten Alice Bah Kuhnke (MP) tar en selfie under EU-parlamentets samling i Strasbourg. Foto: Fredrik Persson / TT / Kod 75906
Foto: Fredrik Persson / TT

Får man tro Miljöpartiet bör maktdelning och representativ demokrati avvecklas. I den resolution som Europaparlamentet ska rösta om idag, undertecknad av MP:s parlamentariker Pär Holmgren, står att det ska utropas miljö- och klimatnödläge och såväl EU-kommission som medlemsländer ska ”agera omedelbart”.

Begreppet nödläge antyder att normala spelregler inte längre ska gälla. Detta är också just vad det innebär i resolutionen. All lagstiftning och varenda budgetpost ska granskas utifrån hur den bidrar till att nå målet om maximalt 1,5 graders uppvärmning, ett mål som den vetenskapliga expertisen bedömer omöjligt att nå.

Det ska genomföras genomgripande men blixtsnabba reformer av EU:s politik när det gäller handel, jordbruk, transport, energi och infrastruktur. Det ska bara slutas handelsavtal med länder som har undertecknat Parisavtalet (vilket torde utesluta USA som har dragit sig ur). Och européernas direktvalda parlament duger inte som kanal för folkviljan. Istället ska det sammankallas en ”medborgarförsamling” nästa år för att i synnerhet ungdomar ska komma till tals.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Beklämmande nog har även ledamöter för andra grupper än Miljöpartiets gröna grupp uttalat sitt stöd för klimatnödlägesförslaget. Centerns företrädare Fredrik Federley har gjort det, likaså Socialdemokraternas Jytte Guteland. ”Det handlar om att larma hela det politiska systemet”, säger Guteland.

Europaparlamentariker har dock inte betalt för att larma, än mindre för att avskaffa den politiska process som de har fått väljarnas förtroende att förvalta. Deras uppdrag är heller inte att skrämma väljarna med svepande och osakliga påståenden om nödläge när mänsklighetens förmåga att hantera naturkatastrofer aldrig har varit bättre. Deras uppdrag är att möta utmaningarna med väl avvägd politik.

Men istället förvandlar de Europaparlamentet till en plattform för aktivism. Alice Bah Kuhnke var så sent som i januari minister i en regering som ville sänka EU:s klimatutsläpp med 50 procent fram till 2030 jämfört med 1990. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har satt ett ännu mer ambitiöst mål, ändå ville inte Miljöpartiet stödja henne i omröstningen. ”Vi gröna kan inte rösta ja till en kommission som gör för lite”, är beskedet nu.

Inför valet till Europaparlamentet varnades det för att destruktiva krafter skulle ta makten. Det talades om värderingsval. Men istället för konstruktivt politiskt arbete har väljarna fått alarmism och panikspridande. De har rätt att känna sig svikna.

Läs mer

Sport

KFF: Spelarbetygen efter förlusten i Varberg

Riktigt ojämn insats av KFF. Alla betyg utom högsta delas ut.

Begravningar

Bert Högström

I Mönsterås Skogskapell har begravningsgudstjänst hållits för Bert Högström.

Öland

Därför får inte södra Öland vara med i Solligan

Med en ny solmätare skulle Ölands södra udde slåss om segern.

Förlusten mot Lindome

Magplask för OAIK: ”Går inte att bara ställa ut skorna”

Laget utklassade borta mot Lindome IF.

Nybro

Fler bevakningskameror ska stoppa stöket vid stationen

Kommunen vill sätta upp två till kameror vid stationen i Nybro.

Bilar

Saabentusiasten som bygger sin drömbil: ”Rent nörderi”

”Jag vill bli först i världen.”