GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klassisk industri bygger ännu Sverige

Men det finns en skev bild av vilka branscher som bär upp det svenska välståndet, där väsentliga industrier som de i Småland glöms bort.
Ledare • Publicerad 22 juni 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Svensk industri rullar på.
Svensk industri rullar på.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Enligt en ny rapport från Teknikföretagen, baserad på statistik från SCB, har industrins betydelse för svensk ekonomisk utveckling underskattats. Man har inte tidigare tagit tillräcklig hänsyn till hur tätt sammanflätad produktionen är med värdekedjorna.

Den äldre statistiken har alltså delvis varit missvisande, menar man, och påpekar att man bör ta hänsyn till jobbskapandet som uppstår bland underleverantörer till följd av industrin.

Totalt står industrin för ungefär tjugo procent av Sveriges BNP. Dess betydelse för svenskt välstånd ska alltså inte underskattas.

Välkomnade kompletterande perspektiv som krockar med föreställningar om den krympande industrin och betydelsen av nya näringar.

Härvidlag är det även intressant att jämföra med de ofta hypade så kallade musik- och spelindustrierna.

Under flera år har det likt en repad grammofonskiva talats om den framgångsrika ”musikindustrin”. Förvisso en framgångssaga – begreppet ”det svenska musikundret” kommer inte från ingenstans. Något som på senare år fått tuff konkurrens från vad som ofta kallas för ”spelindustrin”, som redan gått om den förra i omsättning.

Ett språkbruk som avslöjar en bild av de två nischade men hippa branscherna som väsentliga för svenskt välstånd, närmast i stil med hur den gamla industrialiseringen byggde upp det moderna samhället.

”Bilden sätts inte i – och återspeglar därför inte heller – Oskarshamn och Mönsterås, Emmaboda, Nybro eller Braås.”

Och visst omsätter både musik- och industribranschen mycket pengar. Inom respektive fält står Sverige starkt internationellt.

Men de svenska musik- och spelundren, för allt vad de är, bleknar i jämförelse med den klassiska industrin.

Medan musikbranschen 2019, året innan pandemin började, omsatte 12 miljarder, och spelbranschen 19 miljarder, så låg siffran bara för skogsindustrins exportvärde på 150 miljarder.

Fakta som visar hur skev den vanliga bild i populärkulturen och riksmedia är där industrierna ofta kan framställas som gammaldags och utdöende, medan mindre och nyare branscher upplevs som ”framtiden”.

Men Sverige är otvetydigt mindre av Silicon Valley eller New York, och mer Scania och Södra, eller Xylem, Kährs och Volvo CE.

Det är svårt att bortse från misstanken att den skeva bilden påverkats av att det med vissa undantag finns så lite av traditionell industri i huvudstaden och Mälardalen.

Bilden sätts inte i – och återspeglar därför inte heller verkligheten i – Oskarshamn och Mönsterås, Emmaboda, Nybro eller Braås.

Det leder till en dålig förståelse av förutsättningar för välståndet, och betydelsen av både landsbygd och småstäder. Se där ytterligare en orsak till varför Sverige utanför storstäderna alltför ofta får en orättvis och oattraktiv stämpel som bakåt, sömniga eller rentav döda.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer