GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Klassisk arkitektur är inte populism

Den intressantaste kulturfrågan i valrörelsen drivs av borgerliga politiker.
Ledare • Publicerad 8 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det sägs att kulturfrågorna marginaliserats i valrörelsen. Tja, men de borgerliga politiker som drivit frågor om klassisk arkitektur och stadsplanering har sannerligen inte fått den uppmärksamhet de förtjänar.

Glashuset vid gamla brandstationen i Kalmar. Symbol för vår tids arkitektur?
Glashuset vid gamla brandstationen i Kalmar. Symbol för vår tids arkitektur?Foto: Mats Holmertz

I högsta grad är det kulturfrågor som angår alla. Det offentliga rummet kan inte väljas bort utan det är något som vi alla lever i. Särskilt Moderaterna och Kristdemokraterna tycks också vända sig mot ”marknadskrafterna” när de efterfrågar en mer klassiskt inriktad arkitektur som rimligen också har en prislapp.

Låt vara att förslag om skönhetsråd och medborgerligt inflytande över estetiska val inte förefaller vara helt genomarbetade. ( I andra sammanhang brukar just ”deltagande” lyftas fram som verklig demokrati). Planarbetet är tillräckligt komplex i dag och inte minst den nuvarande regeringen har komplicerat processen med fler punkter som ska beaktas i processen.

I Svenska Dagbladet förklaras påstås det vara ”populism och nostalgi” att lyfta in arkitekturfrågor i valrörelsen. Tidningens Arkitekters chefredaktör säger i SVT Kulturnyheterna att det bara är en ”fråga för att vinna röster”. Här finns ett avfärdande av folkliga opinioner som väcker frågetecken. Folkligt engagemang likställs med högerpopulism.

”Hur kan det vara populism att lyfta fram hur städer ska utformas och hus ska ritas?”

Hur kan det vara populism att lyfta fram hur städer ska utformas och hus ska ritas? Det är i högsta grad en demokratisk fråga. Samma grupper som brukar betona att en procent av investeringskostnaderna ska läggas på konstnärlig utsmyckning vänder sig mot att politiker i kommuner öppet prioriterar andra värden än ekonomism och exploatering. Kanske står motsättningen att finna i konflikten mellan förståelsen av platsens kultur och radikal samhällsförändring? Eller är det så enkelt bara att de kulturpolitiska idéerna har fel avsändare?

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.