Annons

Kärnkraften är klimatsmart

Att tänka efter före har inte varit S-regeringens paradgren. Nedläggningen av fyra kärnkraftsreaktorer har orsakat att elpriserna skjutit i höjden.
Ledare • Publicerad 19 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) lever i en egen verklighet.
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) lever i en egen verklighet.Foto: Claudio Bresciani / TT

Elförsörjningen till nationens medborgare, till företag och industri är statens kärnuppgift. Ändå har den socialdemokratiska regeringen tagit steg i motsatt riktning. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) skyller dock på Rysslands president Vladimir Putin när elpriserna skjuter i höjden, istället för att ta ansvar för regeringens beslut.

När Sveriges Radios granskande program Kaliber häromdagen konfronterade energiministern börjar han tala omolika bilder av verkligheten”. I verkligheten är det dock så att Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg redan förra året slog fast att Vattenfall inte lagt ned kärnkraftsreaktorerna om det inte varit för regeringens effektskatt.

Annons

Det är således regeringen som satt Sverige i en situation där vi blir känsliga för och utlämnade till förändringar på den världspolitiska scenen, med dess ekonomiska konsekvenser och effekter på elförsörjningen. S-regeringen har i klimatomställningens namn – motsägelsefullt nog – gjort oss importberoende av gas, olja och kol för att klara den grundläggande elförsörjningen.

Regeringen tycks dessutom fortfarande tro, och fortsätter att lova, att utbyggnaden av vindkraften är en universallösning, trots oomtvistliga fakta om att vindkraften endast marginellt kan bidra till elförsörjningen samt vindkraftens skadliga påverkan på natur och djurliv.

”Det är ingen ordning och reda i regeringens miljö- och klimatpolitik.”

Den havsbaserade vindkraften påverkar inte enbart fågellivet, utan även livet under havsytan i Östersjön. En art som pekas ut som särskilt känslig för vindkraftens bullereffekter är tumlaren, en av världens minsta valar. Men, så sent som förra året gav regeringen ett uppdrag till Havs- och vattenmyndighet att utveckla fiskeregleringar som utökade skyddet för den akut hotade tumlaren. Det är ett belysande exempel på att regeringens ena hand inte tycks veta vad den andra gör. Det är ingen ordning och reda i regeringens miljö- och klimatpolitik.

För att klara det ökande behovet av el, inte minst vad gäller omställningen av fordonsflottan och transporter, behövs kärnkraft. Kärnkraften gör Sverige mer oberoende och skapar förutsägbarhet vad gäller elförsörjningen. Det är oberoende och förutsägbarhet som skapar stabilitet och gör att enskilda hushåll och företag slipper kallduschar i form av skenande elpriser.

Det regeringen inte förstått, har dock många andra begripit. En majoritet av befolkningen, så stor som 56 %, är nämligen öppen för nya kärnkraftverk. Det visade Novus i en undersökning i april, något som kommenterades på denna sidan (12/4).

Sverige behöver öka sitt oberoende och sin självförsörjning genom planerbar och stabil elproduktion. Regeringens kräftgång, brist på konsekvensanalys och klimatpolitik à la ad hoc gör Sverige sårbart. Vårt land behöver en ny regering, som är förankrad i verkligheten.

Annika BorgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons