Kärnan i konflikten handlar om Sveriges skattesystem
Häromdagen kunde man läsa följande citat av Wanja Lundby-Wedin i Dagens Industri: "Jag står fullt och fast bakom Kommunals krav. Det jag har sagt är att 5,5 procent kan var lite i överkant i en slutlig uppgörelse."
Det är egentligen inte upp till denna tidning att diskutera den fackliga rörelsens interna problem. Men är inte detta citat av LO-basen ganska betecknande för hur Kommunal blivit sviket av sin egen rörelse under de gångna veckorna? Och nu skall Kommunal sätta sig ner för att, ytterst eventuellt, mangla fram ett nytt bud innan tisdag i nästa vecka, då busstrejken bryter ut. Ylva Thörn har det inte lätt för tillfället.
Men visst har Wanja Lundby-Wedin rätt. 5,5 procent skulle vara "lite i överkant". Inte så lite i överkant heller. Redan har revisorer runt om i landet ett huvudbry med hur länge man kan tillstyrka ansvarsfrihet för kommuner och landsting som inte håller sig inom budgetramarna. Inte ens om skatten höjdes skulle pengarna räcka till - och kommunalskatten är, bevars, redan tillräckligt hög som den är.
Trots det väljer Kommunal att insistera på alla sina krav, med visst fokus på lägstalönerna. "Man måste ju kunna leva på sin lön" har varit en återkommande önskan från intervjuade kommunalarbetare. Det är ett fullkomligt rimligt och nödvändigt krav. Det är dessutom en gammal moderat paroll.
Kärnan i konflikten handlar om Sveriges omöjliga skattesystem. Lågavlönade kommunalarbetare betalar groteska skatter i förhållande till sina låga inkomster - och där eventuella lönehöjningar genast äts upp av medföljande skattehöjningar. Som pressar fram nya lönehöjningar...
Löneförhandlingarna har redan från början varit präglade av stor rigiditet från båda sidor. Från arbetsgivaren - för att det inte går att göra hålen i kassorna större. Från Kommunal som vägrat ge upp några krav alls. Man vill förhandla helt på sina villkor. Den inställningen håller inte. Då handlar det nämligen inte längre om förhandlingar, utan om kommandon.
Det är uppenbart att det kommer flyta mycket vatten under broarna innan ett slutgiltig avtal kan göras upp. Med tanke på de senaste veckornas bottenfrusna relationer kan man undra om det finns någon chans för medlarna att nå fram till ett avtal innan busstrejken bryter ut på tisdag i nästa vecka. I alla fall om tongångarna blir likadana som hittills.
Men parterna borde lägga manken till. Ju längre det drar ut på tiden, och ju rigidare Kommunal är, dess svårare blir prestigeförlusten och besvikelsen bland medlemmarna.
Hittills har opinionen varit på Kommunals sida. Men om kollektivtrafiken börjar sympatistrejka kan det bara vara en tidsfråga innan tålamodet rinner ut.
Och då har Ylva Thörn inte bara tappat Wanja Lundby-Wedins stöd - utan också allmänhetens.