1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Käpphästar för hästnäringen

Ett nytt utredningsförslag kan komma att slå hårt mot Kalmars hästägare.
Går hagen till historien?
Foto: Fredrik Sandberg/TT

För att en utredning som föreslår jobbiga och omfattande åtgärder ska ha en chans att accepteras av dem som påverkas av den, är det viktigt med trovärdigheten från avsändaren. Att utredningen ”Stärkt lokalt åtgärdsarbete – att nå målet Ingen övergödning” (SOU 2020:10) letts av en prominent miljöpartist är inte att slåss med blanka vapen.

Håkan Wåhlstedt påbörjade utredningen som har kommit att kallas Övergödningsutredningen 2018. Han har tidigare varit ordförande för Grön Ungdom, kommunalråd för Miljöpartiet de gröna och partisekreterare för detsamma. Sedermera landshövding i Västmanland och numera alltså utredare.

Åtgärderna som föreslås skulle kunna vara titlar på motioner till Miljöpartiets kongress. Minska andelen mineralgödsel, låt arealen våtmarker öka och ge ekonomiskt stöd för att odla sjöpungar.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Utredningen konstaterar också att hästnäringen behöver regleras mer. Stallgödsel från gårdar som inte är jordbruksföretag, vilket alltså innefattar flertalet hästägare, är för lite reglerade och det ges förslag på ett antal detaljregleringar. Alltifrån mockning och lagring av gödsel och utformning av hästhagar. Några exempel är att bara 2-3 hästar per hektar ska vara tillåtet, hagar ska inte få användas i mer än 10 år, hästar ska inte vistas i närheten av vattendrag och inte heller trampa ned mer än 10 procent av gräsytan i hagar. Dock konstateras som tur är att detta behöver utredas mer innan lagförslag kan läggas. Man kan undra varför förslagen ens tas upp på en så detaljerad nivå om de inte är skarpa.

Den enda tillfrågade representanten som skulle kunna ge konstruktiv kritik gällande hur föreslagen kan komma att falla ut i verkligheten är LRF som tydligt avstyrkt de förslag som utredningen konkretiserar. Förbundet anser att det redan finns tillräcklig rättslig grund för tillsyn, och att rådgivningsinitiativet Greppa Näringen istället skulle kunna utökas. Övriga remissvar ska vara inne senast den 31 augusti 2020, men kritiken från hästnäringen har inte låtit vänta på sig.

När utredningen inte ens själv anser att man har tillräckligt bra grund för att ge skarpa förslag bör sådana inte konkretiseras. Misstron mellan de gröna näringarna och myndighetssverige är inte i behov av att spädas på mer.

Läs mer

Kalmar

Plåtbitar stör på Ölandsbron

Trafikverket varnar för att det ligger flera plåtdelar på Ölandsbron.

Efter många turer

Polisen stoppar Aldestams privata kräftskiva med Danny

”Jag har gjort allt, jag orkar inte mer”.

Tre månader med nya skatten

Färre väljer plastpåse – men nya skatten möter kritik

Organisationen Svensk handel tycker att skatten slår fel.

Coronakrisen i länet

Varning från kommunchefen: Faran med corona är inte över

Fortsatt arbete hemifrån för tjänstemännen.

Medan du sov

Här är nattens händelser

Bil in i stenmur utanför Färjestaden. Tre anhållna för bostadsinbrott i Lessebo.

IFK Kalmar

Sport: Björck klar för Kvarnsveden – Lang stannar i IFK

”Jag har vägt det privata mot speltid och tänkt att jag lika gärna kan satsa.”