GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Känn sorg för Göteborg

Ett allt mer eskalerande våld, som drabbar allt fler oskyldiga, sätter samhällets sammanhållning på prov.
Ledare • Publicerad 29 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Våldet äter sig vidare från förorterna till medelklassen.
Våldet äter sig vidare från förorterna till medelklassen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

En kraftig explosion mitt i centrala Göteborg, vid ett flerfamiljshus på en av stadens mest trafikerade gator. När man tar del av vittnesmålen låter det närmast som taget ur en kaotisk skildring av ett terroristdåd: flera trapphus fulla av rök och raserade väggar, desperata boende som försöker fly genom att fira ned sig från fönster eller hoppa från balkonger, och sms till anhöriga från rädda drabbade. Ett hundratal evakuerade, ett tjugotal skadade – och flera av dem allvarligt.

En sorgens dag för Göteborg och hela Sverige – och en stor hjälteinsats från svensk polis, brandkår och ambulans.

Efter oklarhet och spekulationer kring om det var ett attentat eller en olycka stod det dock efter några timmar klart att det inte fanns någon ”naturlig förklaring”, som det uttrycktes på polisens första pressträff efter explosionen. Även om nationella bombskyddets undersökning fortfarande pågår kunde dock polisen fastslå att det ”förmodligen” rörde sig om ”något placerat”.

Exakt vad som hänt är fortfarande oklart, men en av polisens hypoteser är enligt uppgifter från en anonym polisman till Göteborgs-Posten att det rör sig om ytterligare ett sprängdåd – ett osedvanligt allvarligt sådant.

Om så är fallet skulle man vilja säga att man inte kunde tro att något liknande skulle kunna ske. Men efter den våldsutveckling som skett i Sverige de senaste åren är det många som inte alls är förvånade. Våldet har inte bara eskalerat. Det har också blivit brutalare, med fler dödsskjutningar, handgranatsattacker och sprängdåd.

Och våldet sprider sig. Det är inte längre bara storstäderna som blir offer för gängkrig och våldsamhet. Även medelstora och mindre städer, som Uppsala, Lund, Växjö och Kalmar utsätts. Det är inte heller längre bara förorterna som tvingas utgöra våldsverkarnas arenor; som explosionen i Göteborg visar kan inte ens en innerstäderna gå säkra.

”Man måste faktiskt kunna lita på att man sover säkert i sin egen säng om natten.”

De är inte de enda aspekterna som förvärrats. Det är också fler oskyldiga som drabbas. Hittills har det dock främst, i de fallen, handlat om enskilda individer. Som polisen som mördades i somras, också i Göteborg. Eller de småbarn skadats av skottlossningar i år. Nu är det en stor mängd oskyldiga som blivit offer.

Tidigare uttalanden från makthavare om hur låg risken är för oskyldiga att drabbas – som justitieminister Morgan Johanssons (S) vid detta laget ökända yttrande om att risken var ”väldigt, väldigt liten” – har gång på gång kommit på skam. Detta måste vara sista droppen.

Pressträffen under eftermiddagen med statsminister Stefan Löfven (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) bjöd på föga ny information, men underströk allvaret. Statsministerns ord om att ”samhället är starkare” har vid detta laget hunnit bli något av ett mantra efter ständiga upprepningar.

Man kan undra om alla de oskyldiga som drabbats verkligen upplever det så. Oavsett om man drabbas direkt av våldet, eller indirekt som boende i ett område som utsatts, är det förståeligt om det snarare tvärtom känns som att samhällets sammanhållning satts på prov.

Detta är det senaste i en lång rad av våldsdåd som drabbar tredje man, och utgör en allvarlig eskalering. De som terroriserar svenska gator och hem måste stoppas med alla till buds stående medel. För man måste faktiskt kunna lita på att man sover säkert i sin egen säng om natten.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.