GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kan borgerliga väljare lita på L?

Partiets inre tvister skrämmer bort potentiella stödröster.
Ledare • Publicerad 19 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Ett parti i behov av tydlighet.
Ett parti i behov av tydlighet.
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Och så var det dags för tre dagars seminarieövningar i Linköping. För i dag börjar Liberalernas landsmöte, det sista inför valet 2022. Temat är ”Ny start för Sverige”. Men det verkar dessvärre inte bli någon ny start för Liberalerna, trots att flera rapporter med tungt sakpolitiskt innehåll ska behandlas.

Den viktigaste frågan på landsmötet lär nämligen bli en som redan avgjordes av partirådet i mars: regeringsfrågan. Då beslutade en övervägande majoritet av partirådet (59 röster mot 31) att Liberalerna skulle prata med riksdagens alla partier och att det skulle verka för ett borgerligt regeringsalternativ i samband med nästa val. Trots detta behandlar ändå en rad motioner de omtalade ”röda linjerna” och vad man vägrar kompromissa med för att få till stånd en borgerlig regering med Ulf Kristersson som statsminister.

Partistyrelsens irritation är tydlig. I ett passivt aggressivt motionssvar skriver den: ”Partistyrelsen anser att det är av vikt att landsmötet betraktar det beslut som fattades vid Liberalernas partiråd den 28 mars som en väl avvägd och demokratiskt förankrad helhet”. Det kan partistyrelsen glömma. Att träta om frågor som rör partiets ”själ” är en liberal paradgren. Och att ha rätt anses viktigare än att rätta sig i ledet, även om partiets framtid står på spel.

”Olyckligt nog är väljarkåren mindre intresserad av Liberalernas själsliga introspektion och mer intresserad av vem som kommer att bli statsminister om de lägger sin röst på partiet.”

Olyckligt nog är väljarkåren mindre intresserad av Liberalernas själsliga introspektion och mer intresserad av vem som kommer att bli statsminister om de lägger sin röst på partiet. Nyligen vacklade partiet då det avstod från att lägga fram ett gemensamt motförslag till regeringens budget med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Trots att Liberalerna förde samtal med M och KD valde man att avstå då det enligt partiledare Nyamko Sabuni var ”fel väg” att sänka bensinskatten. Bensinskatt, denna liberala knäckfråga. Presschefen borde ha gett sin partiledare bättre talepunkter.

Samtidigt som Liberalerna fortsätter att behandla sin framtid som ett seminarium i statsvetenskap A är opinionssiffrorna stadigt under fyraprocentspärren. Den senaste mätningen ger Liberalerna 3,0 procent, vilket bör tolkas som en framgång (SR 7/11).

Till skillnad från partiet också känt som broder fyra procent, Kristdemokraterna, kommer docent fyra procent inte att kunna räkna med stödröster från borgerliga väljare. För när det verkligen kommer till kritan, kan den väljare som vill se moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister lita på Liberalerna?

I Liberalernas egen valanalys från 2018 konstaterades: ”Det faktum att vi har en levande och öppen debatt i partiet får inte stå i vägen för att vårt budskap är tydligt när de demokratiska besluten väl har fattats”. Liberalernas fortsatta seminariediskussioner om regeringsfrågan, trots demokratiskt fattade beslut, visar onekligen att partiet har förbättringspotential när det gäller tydlighet.

Naomi Abramowicz
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.