GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kampen mot är terrorism inte över

Tjugo år efter attentaten 11 september förblir extremisterna ett globalt hot. Vi får inte glömma vad kampen handlar om.
Ledare • Publicerad lördag 05:59
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Minns offren med värdighet.
Minns offren med värdighet.
Foto: Richard Drew

Inte många händelser är sådana att de påverkar historiens utveckling. Attentaten mot tvillingtornen i New York den 11 september 2001 var en sådan.

Det var inte där och då som den våldsbejakande, extrema islamismen började sitt krig mot den västerländska civilisationen. Men det var ett osedvanligt stort och blodigt exempel på de grymheter som de är villiga att använda för att uppnå sina mål.

Och ett krig mot det västerländska samhället är just vad det var – och är. Terroristerna från al-Qaida hade noga valt ut mål som stod för vad de motsatte sig: World Trade Center i New York, Pentagon i Virginia, och Washington. Symboler för kapitalism, frisinnade metropoler, västs militära styrka, och den liberala demokratin.

Tilläggas kan – symptomatiskt nog sällan uppmärksammat i svensk media – att även en kyrka vid tvillingtornen förstördes som först idag kan återinvigas. Att det finns en djupt rotad antikristen hållning – liksom ett hat mot judar och andra, även muslimska, minoriteter – i islamismen har dock blivit tydligt för alla efter inte minst IS härjningar under 10-talet. Men för allt tal om ”religionens återkomst” i det sekulära Sverige har inte mycket skett för att skydda förföljda religioner runtom i världen.

”Vi får inte glömma att kampen i grunden är ett försvar av västerlandets civilisation och demokratin.”

Kampen mot terrorismen har varit en definierande politisk fråga. Den är inte över. Sverige har fortfarande att hantera återvändande IS-extremister. Säkerhetspolisen varnar för risken att nya terrorresenärer beger sig till talibanernas Afghanistan.

Om så sker kommer Sverige vara bättre rustat än tidigare. Tyvärr har det dröjt alldeles för länge med att få på plats lagar för att åtala terrormedlemmar, eller möjligheter att använda digital övervakning för att komma åt extremistiska våldsverkare. Ett politiskt misslyckande.

En senfärdighet där rädslan att framstå som islamofob samt missriktad integritetsaktivism länge satte käppar i hjulen. Men att skydda samhället mot terrorism ligger i vanliga hederliga muslimers intresse, och övervakning av misstänkta terrorister innebär inte att samhället förvandlas till ett auktoritärt Storebror-samhälle.

Liksom världen flödat över av konspirationsteorier de senaste åren – till den grad att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kallar det för ett hot mot samhället – har även kampen mot terrorismen omgärdats av konspirationsteorier om förföljelse av muslimer, jakt på olja, en ny kontrollerande världsordning eller att USA själva låg bakom terrorattentaten.

Terrorismen, islamismen och våldsbejakande extremism är fortfarande ett globalt hot – även för Sverige. Vi får inte glömma att kampen mot dessa i grunden är ett försvar av västerlandets civilisation, mänskliga fri- och rättigheter, och den liberala demokratin.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.