GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmars vaccinlinje kan omvärderas

När världen börjar diskutera behovet av vaccintvång för att klara pandemin hamnar frågan om val av vaccin, där Kalmar län fått kritik av Justitieombudsmannen, JO, i ett annat ljus.
Ledare • Publicerad 24 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Region Kalmar län har kritiserats för den avgift man tog ut när patienter valde bort ett visst vaccin.
Region Kalmar län har kritiserats för den avgift man tog ut när patienter valde bort ett visst vaccin.
Foto: Johan Nilsson/TT

I ett beslut som fått stor uppmärksamhet, inte minst bland diverse antivaccinationskretsar, fastslog Justitieombudsmannen (JO) förra veckan att det var fel av Region Kalmar län att utkräva en avgift från de personer som vägrade låta sig vaccineras mot covid-19 med det vaccin som erbjöds.

Justitieombudsmannen har till uppgift att granska att myndigheter följer gällande lagar och regler, och brukar också göra ett bra jobb på den fronten. Man är inte främmande för att framföra tuff kritik. Något som även har märkts under pandemin, bland annat i remissyttranden till regeringen.

Det syntes inte minst när JO yttrade sig för nu nästan exakt ett år sedan om restriktionerna för allmänna sammankomster , vilket man benämnde som ”en synnerligen långtgående begränsning av grundlagsskyddade fri- och rättigheter”. JO menade att det saknades en djupare analys av i vilken mån förslaget var ändamålsenligt ur smittskyddssynpunkt.

Kritik riktades också mot att förslagen inte innehöll någon fastslagen tidsbegränsning. Åtgärden kallades för extrem, den korta remisstiden noterades, och man menade att regeringskansliets beredning ingav ”betänkligheter.”

Efterhand kommer det nog således lyftas fram att JO har varit en betydelsefull röst för att värna medborgerliga rättigheter i ett komplext läge.

”Sista ordet är knappast sagt vad gäller frågan om val av vaccin och hur sådana situationer ska hanteras.”

Med det sagt kan det dock påpekas att sista ordet knappast är sagt vad gäller frågan om val av vaccin och hur sådana situationer ska hanteras. Det är mycket möjligt att saken kommer ses i ett annat ljus inom kort. Ett tecken därpå är att världshälsoorganisationen WHO tidigare denna vecka påtalade att pandemin nu når sådana nivåer att det kan bli dags att börja diskutera om vaccinplikt.

Många hade hoppats att pandemin vid detta laget skulle börja ebba ut. Istället kommer nya vågor, nya mutationer, och i flera länder försämras motståndskraften på grund av motviljan att vaccinera sig. I länder som Ryssland, där misstro mot myndigheterna försvagar vaccinationsviljan rejält, slår pandemin till med fortsatt stor kraft.

I Tyskland, där en betydande andel av befolkningen inte har tagit de två doserna, skenar smittan iväg. Man varnar för att det kan bli en ”hemsk” jul, och det börjar bli tal om nya restriktioner. Förbundskansler Angela Merkel vädjar närmast med desperation till medborgarna att skyndsamt göra sin plikt.

Det kan alltså konstateras att Region Kalmar i JO:s bedömning förvisso ansågs göra fel som tog ut en avgift från dem som valt bort ett erbjudet vaccin. Men när den svåra pandemin väl har övervunnits och åren gått är det nog inte en detalj som folk kommer hålla regionen emot, om ens minnas.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.