GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmars enpartikultur cementeras

Äldreomsorgen är en av samhällets mest avgörande frågor. Men, den satsning Kalmars majoritet nu gör väcker frågor om respekten för rollfördelningen mellan politiska partier, kommunala arbetsgivare och fackförbund.
Ledare • Publicerad 16 juni 2022 • Uppdaterad 22 juni 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Såväl representanterna för Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som för fackförbundets Kommunal var under gårdagens pressträff själva tagna av den 59 miljoner stora satsningen på äldreomsorgen. Satsningen finansieras genom statsbidrag och betyder att arbetsvillkoren och arbetsmiljön för medarbetarna kommer att förbättras samt livskvaliteten för de äldre öka.

Huvudpunkterna i satsningen, som kallas ”Tillsammanspaketet, består av att fler ska få möjlighet att arbeta heltid, 45 nya medarbetare rekryteras, passen i framtiden möjliggöra återhämtningstid och fria arbetsskor bli verklighet. Paketet ska genomföras under åren 2022 och 2023.

Äldreomsorgen förtjänar långsiktiga satsningar.
Äldreomsorgen förtjänar långsiktiga satsningar.Foto: Erik G Svensson

Men, precis som den politiska majoriteten själv underströk så behöver sådana satsningar vara långsiktiga – och statsbidrag är som bekant kortsiktiga. Frågan om hur åren efter 2023 kommer att se ut var det ingen som kunde svara på med annat än förhoppningar.

”Frågan om hur åren efter 2023 kommer att se ut var det ingen som kunde svara på med annat än förhoppningar.”

Även om Michael Ländin (S), ordförande i omsorgsnämnden, menade att man satsar innan valet och inte bara avger vallöften om andra partier – det blir så att säga verkstad direkt – är det självklart på det viset att satsningen är en del av Socialdemokraternas valkampanj.

I den valkampanjen deltar Kommunal. Det är inte första gången Socialdemokraterna och Kommunal blandar ihop sina olika roller. Inför 1 maj i år beslutade den S-ledda majoriteten att göra särskilda lönesatsningar för medarbetare anslutna till Kommunal. Det finns medarbetare anslutna till andra fackliga organisationer eller inte anslutna alls, varför ska de missgynnas? Det var således fråga om en ren särbehandling.

Den (miss)riktade lönesatsningen illustrerar varför roller ska hållas isär och politiker inte styra över parterna, något denna sida uppmärksammat tidigare och påpekat att ett sådant handslag ställer frågor om vad Kommunal å sin sida får tillbaka.

En politisk majoritet har ansvar för och är arbetsgivare för hela kommunen, inte enbart för vissa av politiska skäl utvalda. Att Socialdemokraterna nu fortsätter på den inslagna vägen sänder märkliga signaler till invånarna och till andra fackförbund.

Eller kommer vägen framåt nu vara att sitta ned även med exempelvis Lärarförbundet eller SACO och genomföra deras förslag och önskemål?

Med det sagt, så behöver äldreomsorgen och de som arbetar i denna för samhället – och för samhällets människosyn – viktiga verksamhet givetvis satsningar som skapar bra arbetsmiljöer och god omvårdnad. Men, de tillskotten behöver vara långsiktiga och initieras samt genomföras med respekt för olika roller, där rollfördelningen upprätthålls och inte politiseras. ”Tillsammanspaketet” ska kort sagt gälla äldreomsorgen, inget annat.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.