Kalmar Vatten rinner rätt igen
(För er som har Oskarshamns-Tidningen, en kort bakgrund: Kalmar Vatten, ett kommunägt bolag, har nu slutat konkurrera med privata VVS-firmor, sedan en av dessa anmält kommunen till Konkurrensverket.) För en kommun ska ju inte från basen av den skattebetalade verksamheten försvåra för det näringsliv vi så väl behöver om nya jobb ska växa fram.
Och det är bra att Kalmars kommunstyrelseordförande Johan Persson (s) velat gå in i en konstruktiv dialog och inte gjorde kommunbolagets agerande till en prestigefråga.
Däremot kan den som sett händelseförloppet utifrån undra var andra förtroendevalda har funnits i diskussionerna. I synnerhet de som kommer från partier som vill sätta gränser för kommunal expansion.
I styrelsen för Kalmar Vatten sitter moderaten Ove Aronson från Rockneby – han är dess vice ordförande. Där finns också centerpartisten Curt Andersson från Påryd och folkpartisten Acke Lindén. De sitter där eftersom deras väljare vill att de påverkar Kalmar Vatten i rätt riktning. Att kommunala bolag inte aktivt ska konkurrera med privata är en av grundteserna i moderata, centerpartistiska och folkpartistiska partiprogram.
Det sägs ofta att man inte ska bedriva politisk propaganda i kommunala bolagsstyrelser. Men med tanke på att den ledande socialdemokraten Johan Persson har en så konstruktiv syn i frågan kan det ju inte ha varit så svårt för de borgerliga i bolagsstyrelsen att vrida företagets verksamhet rätt, om de verkligen hade lagt ned energi på detta. Har socialdemokraterna i Kalmar Vatten, Roger Holmberg och Leif Sverkersson, med kraft stått för en inriktning som gått helt på tvärs med Johan Perssons? Har de med näbbar och klor försvarat den spolbilspolicy som nu är ändrad?
Det mest sannolika är att de förtroendevalda i Kalmar vatten lämnat makten över dagordningen till bolagets anställda ledning. De har inte likt en professionell styrelse i gripit initiativet och verkligen styrt verksamhetens inriktning. Sett till att VD verkställer deras intentioner, i stället för att bara diskutera och godkänna VD:s intentioner. För så fungerar de flesta politiskt tillsatta styrelser över i grunden ickepolitiska verksamheter.
I det kommunala koncernbolag som formellt äger Kalmar vatten finner vi de borgerliga styrelseledamöterna Inger Hilmansson (fp) och Malin Petersson (m). Men sannolikt har spolbilarna varit en alltför liten detalj så här högt upp i den kommunala företagshierarkin.
Så till slut fick den lösas av kommunstyrelsens ordförande själv, när utomstående lade den på hans bord, trots att hans parti inte är det som gjort sig känt för företagarvänlighet.
Det här säger ganska mycket om hur kommunal politik fungerar. Och det visar tydligt varför vi inte ska ha alla dessa kommunala bolag. Vad som behövs är en klar gräns mellan det som bör och kan styras av politiker och det som är och förblir bäst som privat verksamhet.