unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Martin Tunström: Kalmar (S) agerande duger inte

Maktkoncentrationen inom Kalmars socialdemokrater slår tillbaka mot partiet när det gäller hanteringen av åtalet mot socialnämndens ordförande Roger Holmberg.
Socialnämndens ordförande i Kalmar, Roger Holmberg.
Socialnämndens ordförande i Kalmar, Roger Holmberg.
Foto: Mats Holmertz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

När en förundersökning inleddes före valet 2018 mot nuvarande riksdagsledamoten Harald Hjalmarsson (M) var denna ledarsidas röst tydlig. ”Delges man misstanke om brott bör man ta time-out”.

Linjen är densamma när frågan om time-out gäller socialnämndens ordförande i Kalmar, Roger Holmberg, som åtalats för brott mot tystnadsplikten efter att ha publicerat sekretessbelagda uppgifter på facebook.

Ingen är ofelbar och brottet som Holmberg misstänks för är inte bedömt som grovt.

Många gånger kan man förstå tjänstemäns och politikers frustration när exempelvis socialtjänsten offentligt anklagas för att inte tillräckligt ha bistått en person eller en familj. Med hänsyn till sekretessen får socialtjänsten inte ens svara på om någon är föremål för insats. Ingen har anklagat Holmberg för att medvetet ha skadat någon. Men åklagarens beslut måste respekteras. Lagen finns för att ytterst skydda den som är i behov av offentliga insatser.

Socialdemokraternas kommunikation i frågan lämnar en del i övrigt att önska. Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande, som själv delat Holmbergs facebooktext hålls undan ansvarsdiskussionen.

Hela saken kompliceras av att Holmberg också är Arbetarkommunens ordförande. I många partier söker man skilja mellan politiska uppdrag och förtroendeuppdragen inom partiet för att ingen ska hamna på dubbla stolar. Här överlappar de. Holmberg kan som arbetarkommunens ordförande uttala ett tyst förtroende för sig själv.

Det är därför som Linus Hellman som är ombudsman får uppgiften att företräda partiet. Men han är ju också direkt underställd Roger Holmberg och får därför uttala sig om sin egen chef. Det är inte enligt konstens alla goda regler. Det är inte snyggt.

Läs mer

Grovt sexuellt språk på Äventyrsbadet fördöms

Kalmar

Grovt sexuellt språk på Äventyrsbadet fördöms

Marianne Dahlberg (S): ”Det är oacceptabelt på alla sätt.”

P-kaoset i Snurrom fråga för fullmäktige

Kalmar

P-kaoset i Snurrom fråga för fullmäktige

Alfssons motion om översyn för att öka antalet parkeringsplatser fick nej.

Linus Vandrevik, lokalpolisområdeschef för Kalmar och Öland.

Kalmar

Polisen om gängen: ”Allvarligt, men inte jätteallvarligt”

Polisen i Kalmar menar att man har koll på de kriminella gängen.

Tolvåringar i gänget bär vapen: ”Utbredd tystnadskultur”

Kalmar

Tolvåringar i gänget bär vapen: ”Utbredd tystnadskultur”

I somras förstod socialen att det fanns en ny gruppering som rekryterade unga barn.

Sport: Nyförvärvet petad från KFF-truppen

Inför Kalmar FF-Varberg

Sport: Nyförvärvet petad från KFF-truppen

Kalmar tar emot Varberg på Guldfågeln Arena på måndagskvällen.

Göran Lundblads mördare ofredad – fånge bajsade i cell

Kalmar

Göran Lundblads mördare ofredad – fånge bajsade i cell

Hände i anstalten i Norrtälje.