unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kalmar, nationen i Uppsala

Studentnationerna är konkurrensutsatta, men Kalmar nation fortsätter att locka till engagemang.
Regeringen har avsatt 4 miljarder till kårer och nationer i höst.
Regeringen har avsatt 4 miljarder till kårer och nationer i höst.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I en lummig innergård i centrala Uppsala tornar Kalmar nation upp sig. Här kan man ta en fika i caféet Mindre Alvaret, eller smyga upp till biblioteket och läsa veckans Barometern. Bortsett från bristen på kullersten och havsdoft är institutionen en bra representant av det verkliga Kalmar.

Nationen som grundades i mitten av 1600-talet har sedan dess varit ett hem hemifrån för studenter som härrör från länet men lämnat det för högre studier. Med tiden har detta förändrats.

Studenter som härstammar från Kalmar utgör numera en minoritet av medlemmarna. Ursprung spelar dock fortfarande roll, om du kommer från Kalmar, eller kan visa att dina föräldrar tidigare varit nationsmedlemmar, så kan du få förtur till bostäderna som nationen bistår nykomlingar med. Tillströmningen av engagerade medlemmar sker dock snarare från fritidsintresse-fränder än de som delar härkomst.

Studentnationerna har inte undgått den övergripande långsamma trenden av minskat engagemang i föreningsliv och övriga ideella insatser. I perioder är det svårt att få folk att ställa upp. Kalmar är inte en av de värst drabbade, men på andra nationers fönster sätts lappar upp med vädjan till förbipasserande att engagera sig i verksamheten och de anrika ritualerna för att de inte ska behöva läggas ned.

Som medlem i Kalmar nation påminns man om arvet, inte minst på ostkake-gillet i november eller vårens traditionsenliga ”Kroppkakan” där en ansenlig mängd kroppkakor inmundigas. Enligt legenden ska Astrid Lindgren, som är hedersledamot i Kalmar nation, särskilt ha uppskattat kroppkake-serveringen på etablissemanget.

Allt är dock inte Bullerby-trevligt. En 400-årig fejd med en annan nation gör sig ibland påmind. Föga förvånande är det Växjö som står för bråkmakandet. Under Smålands nations tidiga dagar uppstod en klyfta mellan de två kyrkostiften, och när skilsmässan var ett faktum skrevs en överenskommelse under där både Växjö nation och Kalmar nation lovade att inte göra anspråk på att vara Smålands. Några år senare bröt dock Växjö mot denna uppgörelse, och tvedräkten var ett faktum. Även om konflikten har varierat i aktivitetsgrad sedan 1663, vägrar Kalmar fortfarande att erkänna svikarens nygamla namn.

Andra nationer är dock inte den enda fienden. Kårobligatoriet som lagstadgades 1667, som gjorde det tvingande att som student i Uppsala vara medlem i en nation som kunde hålla koll på studenterna, upplöstes 2010. Upphörandet av tvång gjorde att nationerna helt plötsligt konkurrensutsattes av flertalet andra sammanslutningar. Men vissa förmåner kvarstod, flera skattelättnader gör att de fasta kostnaderna för nationerna hålls nere.

I takt med att samhörigheten med dem som kommer från samma geografiska plats blir mindre påtaglig är det annat som drar, inte minst under och efter covid-19. Kanske är det närmare till hands att identifiera sig med de som studerar i samma inriktning som en själv, och därför istället engagera sig i den kåren istället. Kanske kommer kapital-arv, som länge varit en viktig del av finansieringen av olika delar i nationerna, testamenteras till andra intresseorganisationer istället. Framtiden är oviss.

Det som dock förenat Kalmariter sedan 1200-talet är försvar, sammanhållning och självständighet. Det är värden som borde fortsätta attrahera studenterna i Uppsala även i framtiden.