Annons

Kalmar majoritetsvälde

Avvikelserna har blivit regel i det socialdemokratiskt ledda Kalmar.
Ledare • Publicerad 25 september 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Kifab arena. En av många ”mindre avvikelser”.
Kifab arena. En av många ”mindre avvikelser”.Foto: Mats Holmertz

Betydelsen av en vital politisk opposition i en kommun framgår nu med all önskvärd tydlighet i Kalmar. De senaste dagarna har flera fall av majoritetsvälde uppdagats där den politiska ledningen agerar genom att ta lätt på lagar eller anklagas för att genomföra en riggad undersökning av hemtjänsten.

I frågor som att bevilja bygglov finns visar det sig vanan att se lagar som rekommendationer och inte som bindande regelverk. Att vara ”lösningsorienterad” och ”pragmatisk” går över lagens bokstav och anda.

Annons

Nu finns inte plan- och bygglagen där för att sätta käppar i hjulet för kommuner utan för att garantera exempelvis likabehandling och demokratiskt beslutsfattande. När en nämnd återkommande sätter sig över detaljplaner underkänns inte bara förvaltningens tidigare arbete utan också det folkvalda fullmäktiges beslut. Det är de folkvalda som en gång antagit planen. Därmed flyttas också makt från de folkvalda till nämnden.

Det finns en ”möjlighet att bevilja bygglov med mindre avvikelser”, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Persson och låter förstå att man ”till punkt och pricka” inte måste följa detaljplanens anvisningar.

Det låter som om lagen ger ett stort utrymme för att bevilja lov i strid med detaljplaner. Kommunjuristen skulle med sin sakliga stämma säga att politikerna gör en väl ”extensiv” tolkning av lagen.

För det är just undantag det handlar om. ”En annan användning än vad som är angivet i detaljplanen är oftast inte en liten avvikelse”, står det i ett förarbete till lagstiftningen som understryker hur lagen ska tolkas.

Visst står noggrant tjänstemannaarbete och demokratiska procedurer ibland i motsats till snabba beslut som gagnar föreningar och företag. Men avvikelser och toppstyrning skapar också bristande förutsebarhet - hur fattas beslut - och olikabehandling - vem kommer att särbehandlas. Det är varken föreningsliv eller näringsliv betjänta av.

När de borgerliga partierna i oppositionen gör en traditionell strikt lagtolkning utmålas de som ett hinder mot Kalmars tillväxt. Den som följer lagen gör således fel och den som tillämpar den efter eget skön gör rätt. Med denna retorik och linje sätts tjänstemannaarbete åt sidan, fullmäktige rundas och lagens betydelse tonas ned.

En variation på samma majoritetsväldestema är anklagelserna om att omsorgsnämnden riggat en undersökning för att kunna visa på höga bemanningssiffror i hemtjänsten.

Mycket är fortfarande oklart i denna fråga. Men svaret från majoriteten blev ett minst sagt okonventionellt beslut. Bland annat inrättas ett pris på 25 000 kronor till den enhet som har ”bäst personalkontinuitet”. Det är onekligen ett nytt sätt att leda en förvaltning helt vid sidan av vanliga beslutsgångar och arbetsledning.

Den udda S+C+V-pakten i Kalmar är van att styra, men den är ovan att få kritik och att utmanas. Dess strategi att slå tillbaka hårt på ifrågasättanden lyser också igenom denna gång. Sakliga hänvisningar till lagen möts inte med en debatt om lag och regelverk utan med ord som ”häpnadsväckande”, eller att de skadar Kalmars tillväxt. Moderaterna pekas ut som ”isolerade” i ett nationellt perspektiv. (Om det nu var så kanske alla andra moderater har fel).

Det är därmed majoriteten och inte oppositionen som skadar samtalets goda anda i Kalmar kommun.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons