GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kalmar kommun gör en Nancy Reagan

I kampen mot gängen och deras våld är det en moralisk plikt att även beivra den illegala narkotikakonsumtionen.
Ledare • Publicerad tisdag 21:00
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Klokt att upprätthålla nolltoleransen mot droger, i stället för att driva på för legalisering.
Klokt att upprätthålla nolltoleransen mot droger, i stället för att driva på för legalisering.Foto: Skärmdump från Kalmar kommuns Youtubekanal.

När USA:s första dam Nancy Reagan på 80-talet sjösatte en kampanj som skulle upplysa ungdomar om narkotikamissbrukets risker möttes det på många håll av kritik. Än i dag är det många narkotikaliberaler, även i Sverige, som betraktar hennes ”Just say no”-kampanj med föga mer än ett bittert hånflin. Men även om det är svårt att dra några säkra slutsatser om exakt vilken roll hennes upplysningskampanj spelade så är det ett faktum att drogmissbruket minskade under president Ronald Reagans tid vid makten.

Liknande frågetecken kommer säkert också att omgärda Kalmar kommuns nya informationskampanj mot det så kallade festdrogandet. En kampanj vars syfte är att informera om hur konsumtionen av narkotika göder de kriminella gängen som skjuter, spränger och dödar runtom i Sverige.

Det kan förvisso diskuteras i hur hög grad just partyknarkandet är den huvudsakliga boven i dramat. Det har blivit rabalder om den saken tidigare, som när tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) påstod att det var ”belagt” att det var storstädernas överklass som höll narkotikahandeln vid liv.

Detta trots att Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning visat att det inte finns något stöd för att över- och medelklassen skulle sticka ut i sin narkotikanvändning. Och det oavsett om man talar om exempelvis cannabis, kokain eller ecstacy. Det är tvärtom vanligare att använda narkotika i socioekonomiskt svaga grupper.

Vad gäller cannabis finns det därtill studier som tyder på att feströkandet står för en rätt liten del av den illegala narkotikakonsumtionen, medan den stora majoriteten köps av dagligbrukare.

”Studier tyder på att feströkandet står för en rätt liten del av den illegala narkotikakonsumtionen, medan den stora majoriteten köps av dagligbrukare.”

Men därmed inte sagt att festknarkandet inte bör beivras. Kommunen sätter med sin ovanliga kampanj fingret på något viktigt: hur knarkandet är en del av de kriminella gängens finansiella struktur, och att det finns ett direkt samband mellan narkotikakonsumtionen och den ökande otryggheten.

I stället för att gå den svåra vägen och stävja narkotikahandeln är det därför allt fler – såväl politiker som ungdomsförbundare och skribenter – som börjat tala för en lösning som framstår förförande enkel. Man vill knäcka gängens ekonomi genom att helt sonika legalisera cannabis.

Det är i och för sig en intressant strategi, men tilltaget har hittills inte visat sig vara det alexanderhugg som det i förstone framstår som. Förhoppningarna var stora i USA när stat efter stat började legalisera cannabisbruk under det gångna decenniet med bland annat syftet att just dra undan mattan på gängen – men det har visat sig bli ett misslyckande. Den illegala handeln med cannabis har i stället exploderat. Förhoppningarna grusades.

Och även om legaliseringen av cannabis i sig skulle fungera så kvarstår ändå den övriga illegala narkotikahandeln som gängen kan livnära sig på, liksom riskerna som ökat cannabisbruk för med sig för folkhälsan.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) förklarade i söndagens Agenda att det inte kommer vara aktuellt med någon omläggning av den svenska narkotikapolitiken. Av de senaste årens erfarenheter att döma gör den borgerliga regeringen rätt som står på sig och inte likt en vindflöjel sveps med i legaliserings- och avkriminaliseringsivern.

Kampen mot det eskalerande våldet och de kriminella gängen behöver föras på flera fronter, och bekämpandet av illegalt narkotikabruk hör helt riktigt dit. Att upplysa om knarkandets risker och dess skadliga följder för samhället är varken naivt eller töntigt, utan snarare en moralisk plikt. Nancy Reagan kan le i sin himmel.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.