Kalmar åter i kulturkrigets mitt
Plötsligt har visst Kalmar hamnat mitt i ett internationellt kulturbråk. Som Barometern tidigare rapporterat har förbundet Transammans, Sveriges största förening för transpersoner, riktat kritik mot kommunens bibliotek.
Detta eftersom den omåttligt populära bokserien Harry Potter uppmärksammats i Lindsdal, i samband med den första svenska översättningens 25-årsjubileum. Anledningen sägs vara att tillställningen ”kraftigt skadat transpersoners förtroende för biblioteken som en trygg plats”, och att många nu upplever att biblioteket ”inte står bakom transpersoner.”
Den internationella, polariserande bakgrunden till konflikten är att författaren J. K. Rowling utifrån sin feministiska åskådning har riktat hård kritik mot transrörelsen.
Man kan för all del ha synpunkter på hennes åsikter och yttranden, både sakinnehåll och formuleringar. Den fria debatten är en av vårt demokratiska samhälles stora styrkor.
”Författaren har riktat hård kritik mot transrörelsen.”
Men att på grundval av meningsskiljaktigheter vilja förmå bibliotek att upphöra med viss verksamhet skulle i praktiken innebära att begränsa bibliotekens frihet. Det vittnar om en intolerant syn på yttrandefriheten, att inte skilja mellan verk och författare.
Kulturhistorien är full av litteratur, film och annan konst där konstnärens åskådning eller vandel orsakat stor skandal. Det skulle bli en fattig tillvaro om man inte fick uppmärksamma viss kultur för att upphovspersonen i vissas ögon är klandervärd. Det är principiellt viktigt att biblioteken står emot sådana intoleranta tendenser.
I fallet med J. K. Rowling handlar det om romaner som bevisligen har en förmåga att väcka barns läslust. För många som nu har hunnit växa upp blev Harry Potter-böckerna de vägvisare som på allvar ledde dem in i litteraturens värld. Att ett bibliotek tar tillfället i akt att använda jubileet i läsfrämjande syfte, i en tid när barns läsande står högt på agendan, är både förståeligt och rimligt.
Och det är inte något unikt för Kalmar. Jubileet uppmärksammas på flera håll i Sverige, av såväl bokförlag som bibliotek.
Det är bara två år sedan som biblioteken i Kalmar kommun hamnade i kulturkrigets mitt, i samband med att stadsbiblioteket anordnade en sagostund med dragshowartister. Biblioteken är dessutom hbtqi-certifierade. Tycka vad man vill om det, men farhågorna om att ”inte stå bakom transpersoner” framstår som ogrundade.