Juholt petades från makten

Det är bara nys. NYS. De Nya Socialdemokraterna finns formellt inte ännu.
Ledare • Publicerad 17 oktober 2011

Inget hände i fredags. Efter en hel dags överläggningar kom socialdemokraternas VU ut och sade, att allt var som förut. Juholt fortsätter.

Men det kanske inte bara är nys. De Nya Socialdemokraterna. Om man läser mellan raderna i det som VU inte sade, har socialdemokraterna diskret påbörjat nybygget i ruinerna av Håkan Juholts korta partiledarskap.

Ingvar Carlsson ska ”coacha” Håkan Juholt, heter det. Det betyder inget annat än att veteranen går in som partiledare i kulisserna. Sverige har nu en statschef utan makt och en socialdemokratisk partiledare som också bara kan användas i officiella sammanhang. Skillnaden är att kungen får hela bostaden betald.

Carin Jämtin, partisekreteraren, tar över partiapparaten. Hon vet vad som väntar. Redan i fredags såg hon ut som om hon ledde haverikommissionen efter ett större oljeutsläpp. "Läget under kontroll, men ett mycket svårt saneringsarbete under oöverskådlig tid." Tvivelaktiga bostadsbidrag och tjockolja har samma förmåga att bita sig fast. Jämtin kan trösta sig med att det inte är så mycket parti kvar att sköta.

Sven-Erik Österberg kommer i fortsättningen att leda riksdagsgruppen. Österberg, rätt nyligen aktuell som partiledare, var den mest talföre i fredags. Riksdagsgruppen utropade sin självständighet från Ledaren redan när Juholt-Waidelich försökte presentera en skuggbudget. Inte ens skuggan blev kvar när riksdagsguppen hade sagt sitt.

NYS (De Nya Socialdemokraterna) tar också hjälp av Internationella Valutafonden. Juholt får ut all ersättning i form av veckopeng varje fredag. IMF granskar att redovisningen är minst lika hederlig som Greklands budgetsiffror.

Ekonomiske talespersonen Tommy Waidelich befrias nog snart från uppdraget att presentera Juholts glädjekalkyler. Han har inte vunnit partiets förtroende. ”Karln bör inte lämnas ensam med en global finanskris”, säger en mycket anonym källa . Någon har sett Leif Pagrotsky sätta in färska batterier i sin fickräknare.

Det måste vara något på gång under ytan, när ett parti behöver diskutera en hel dag, för att komma fram till total mörkläggning. Håkan Juholt har inte partiets förtroende, mest beroende på klantigt politiskt handlag. Han har bara uppdraget att hålla skenet uppe, tills en ny ledning har rekryterats och lagt en stadigare grund för partiets fortsatta existens. Morgan Johansson, Veronica Palm och Mikael Damberg kommer att finnas med, när spekulationerna tar fart.

UW

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.