Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jöken skapar sin egen opposition

Januariöverenskommelsen är så märklig att oppositionen måste förenas mot den.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets förslag till extra ändringsbudget.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets förslag till extra ändringsbudget.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

2019 bröt ny mark i politiskt avseende, med januariöverenskommelse och hot om misstroendevotum från V och SD gemensamt. Att döma av början på 2020 kommer ännu fler nya erfarenheter att göras. Nu är det Moderaterna som från riksdagen vill ändra i budgeten för innevarande år, och det på ett sätt som Vänsterpartiet med vissa justeringar borde kunna gå med på.

I vanliga fall hade Moderaternas idé om extra ändringsbudget hade kunnat avskrivas direkt. Budgeten är en fråga för regeringen. Men nu är det inte vanliga fall. Januariöverenskommelsen innehåller visserligen en skrivelse om att Vänsterpartiets inflytande ska neutraliseras, men det har bara inneburit att Vänstern spelar en ännu friare roll och kan söka försvåra regeringens arbete.

Dessutom är januariöverenskommelsen en så märklig politisk brygd att oppositionspartierna nästan måste förenas i motståndet mot den. Sunt förnuft säger att det är ohållbart med hundratals miljoner på friår och byggsubventioner när domstolarna lägger ärenden på hög och tvingas spara. Inget tvingar heller oppositionspartierna att sitta på staketet medan en minoritet prioriterar perifera områden framför statliga kärnuppgifter. Det är upplagt för mer spänning.

Men uppbyggligt är det knappast. Moderaternas ”räddningspaket för välfärden” är just det, och ingen långsiktigt hållbar inriktning för den offentliga sektorn. Det går utmärkt att i en ändringsbudget satsa på fler lärare och sjuksköterskor för 2020, men på längre sikt räcker befolkningen i arbetsför ålder helt enkelt inte till. Någon gång måste en omställning börja. Dessvärre verkar denna mandatperiod gå till spillo.

Läs mer