GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Martin Tunström: Jobbskatteavdrag modell S

Magdalena Andersson (S) kopierar Reinfeldterans jobbskatteavdrag.
Martin TunströmSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 september 2021 • Uppdaterad 1 september 2021
Martin Tunström
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

När det gäller skattesänkningar brukar finansminister Magdalena Andersson uttrycka sig på följande sätt.

”Det är punkt för skattesänkningar”. (20 januari 2020 Dagens Industri).

”Moderaterna sänker skatter med välfärdspengar”(Aftonbladet 19 februari 2020.)

”När högern sänker skatten är det förr eller senare alltid svenska folkets välfärd som får ta smällen”.” (Hela Hälsingland 11 januari 2020.)

Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts jobbskatteavdragslinje fullföljs av Magdalena Andersson..
Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts jobbskatteavdragslinje fullföljs av Magdalena Andersson..
Foto: Björn Lindgren/TT

När regeringen presenterar en skattesänkning på 10 miljarder kronor är retoriken annorlunda. Vi ”sänker skatten för vanligt folk”, löd budskapet som kompletterades med att ”det innebär mer pengar i plånboken”.

På det hela taget är Magdalena Anderssons skatteförslag en variation på Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts jobbskatteavdrag som också riktades mot låg- och medelinkomsttagare.

Fast det ordet är alldeles för förknippat med Reinfeldteran för att ingå i finansministers vokabulär. Istället talar Magdalena Andersson genomgående om att stärka ”skattereduktionen”. Det är ur skatterättslig synvinkel ett mer korrekt ord än jobbskatteavdraget, men bytet av etikett handlar om politik, inte om juridik. Det ska framstå som att de S-märka skattesänkningarna är annorlunda än de som M/KD-föreslår.

Det finns skillnader som skiljer Anderssons skattesänkningar från alliansåren arbetslinje. Finansministern skattesänkning omfattar också pensionärer, arbetslösa och sjukskrivna. Incitamenten för att gå från ersättning till lönearbete blir således något svagare.

Men även Andersson motiverar skattesänkningen i termer av att den skapar arbeten. Reinfeldt underströk drivkrafternas betydelse, medan Andersson hellre talar om att lägre skatter innebär att hushållen kan konsumera mer. Skillnaden gentemot Reinfeldts skatteretorik handlar i denna fråga om betoningar och accentförskjutningar.

”Skillnaden gentemot Reinfeldts skatteretorik handlar i denna fråga om betoningar och accentförskjutningar.”

Goda reformer rivs sällan upp. Varje steg av jobbskatteavdragen kritiserades hårt av oppositionen under Reinfeldtåren, men istället för återställare så fullföljs den Borgska skattepolitiken med nya steg.

Det är ett exempel på en god pragmatisk politik där man lånar idéer från andra. Jobbskatteavdragen är effektiva, de ökar sysselsättningen och framför allt så uppvärderade de arbetet för stora grupper anställda inom barnomsorg, hemtjänst och industri. Moderaterna hade fått upp ögonen för att låg- och medelinkomsttagare led minst lika mycket av höga skatter som de som lever på samhällets solsida. Skattesänkningarna fick därför en utpräglad social profil.

Frågan som borde ställas till Andersson är dock varför S-märkta skattesänkningar stärker välfärden medan M/KD:s är en delförklaring till ungdomsrånen för att citera statsministern.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.