GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jämnt lopp mellan M:s toppkandidater

Under söndagens nomineringsstämma i Mönsterås avgjordes till slut efter all turbulens Moderaternas riksdagslista inför valet 2022.
Ledare • Publicerad 21 november 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Förstanamnet Marie Nicholson talar till de församlade.
Förstanamnet Marie Nicholson talar till de församlade.
Foto: Thomas Hermansson

Att processen fram till nomineringsstämman varit turbulent låter sig sägas. Något som gett partiet dålig press under tiden som föregått helgens nomineringsstämma.

Först meddelade ett av de nominerade toppnamnen att han ej stod till förfogande, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist. Därtill petades den tidigare ersättaren i riksdagen, glesbygdsmoderaten Carl-Wiktor Svensson som hörde till från listan som därpå lämnade partiet och istället gick med i Kristdemokraterna.

Han har nu, under Kristdemokraternas nomineringsstämma som pågått samtidigt i Högsby, spikats på en tredjeplats efter partistyrelse- och riksdagsledamoten Gudrun Brunegård samt Madeleine Rosenqvist.

Inte heller har övriga av de fem som toppade listan förra riksdagsvalet hört till de nominerade: Jan R Andersson, Jörgen Andersson, Malin Sjölander och Harald Hjalmarsson. Det senare något som föranlett offentligt kommunicerad besvikelse både från Hjalmarsson själv och partiföreningen i Västervik.

Fullt så dramatisk blev dock inte nomineringsstämman som sådan. Trots den kaotiska nomineringsprocess som allmänheten fått uppleva genom media blev det under stämman också tydligt att nomineringskommittén gjort ett arbete för att få fram en bred lista av toppkandidater med jämn könsfördelning, geografisk spridning, varierande åldrar och längd på partipolitisk erfarenhet, samt olika yrkeskategorier och politiska profileringar.

”Det förmodade förstanamnet Marie Nicholson anfötroddes av stämman listans förstaplats – med en enda rösts marginal.”

Utöver ekonomer och företagare gavs det således även plats för lärare, en ingenjör, en kirurg och en kyrkoherde. En viktig signal för att partiet ska kunna undgå att karikeras som ett slags näringslivets politiska gren, och för att istället tilltala en bredare del av samhället.

Av toppkandidaternas egna presentationer att döma ser det ut som valkampanjen i mångt och mycket kommer att återspegla den nationella politiska debatten, med en väntad tonvikt på frågor som integration, lag och ordning, energipolitik och skogsbrukarperspektiv.

Trots att valet av kandidater sedan, enligt reglerna, fortskred utan föregående debatt uppstod ändå ett mått av dramatik då det förmodade förstanamnet Marie Nicholson av stämman anförtroddes listans förstaplats – med en enda rösts marginal. Utmanaren Lars Engsund, från Oskarshamn, fick därmed andraplatsen – jämfört med plats 22 förra valet.

Det kan återspegla ett visst missnöje med den turbulenta nomineringsprocessen. Men också att toppkandidaten Nicholson under den föregångna nomineringsprocessen hamnade lite i skymundan på grund av den överskuggande turbulensen. Något som dock i slutändan inte låg henne i fatet.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.