Annons

Jakten måste accepteras av allmänheten

Viltförvaltningen hat fler uppgifter än de som Barometern-OT framhåller, skriver Bill Nelson, ordförande i Svenska Jägareförbundet i Kalmar län.
Ledare • Publicerad 27 augusti 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Lars Pehrson

Barometern-OT vill se en bättre balans mellan jord-- skogsägare och jägarna. Det vill Jägareförbundet Kalmar också, dock utifrån ett annat perspektiv. Vi tycker nämligen att det är lika viktigt att se till viltets behov om bra livsmiljöer som att markägarna på̊ ett lönsamt sätt kan odla grödor och skog. Vi är övertygade om att denna balanspunkt går att hitta, om vi samarbetar mer och bättre.

Men som ett grundfundament i en sådan diskussion måste även allmänhetens förståelse och acceptans av jakt som ett hållbart nyttjande av naturen finnas med. Att välja bort denna del av debatten förminskar betydelsen och förståelsen för viltförvaltningens roll och svåra avväganden. Det går med andra ord inte sätta jord- och skogsbrukare i ena ringhörnan och jägarna i den andra. Allmänhetens syn måste också finnas med.

Annons

Jakt ska naturligtvis begränsa viltpopulationerna, men i viltförvaltningen finns också andra uppgifter.

Det handlar om att inventera och vårda viltpopulationerna så att jakten blir hållbar, samt att säkerställa att det finns bra biotoper för viltet. Just därför har det utvecklats en jaktetik som är lika mycket tvingande som jaktlagen. För en jägare känns det helt enkelt inte rätt att jaga ett vilt under senvintern när det behöver hushålla med sina resurser för att överleva.

Jägareförbundet Kalmar tror inte att en jakt som enbart utgår ifrån att minska skador av vilt är något som allmänheten kan acceptera. Den måste vara hållbar och innehålla ett tillvaratagande av den resurs som viltet utgör.

Därför blir det fel att enbart kräva att skadorna ska minska. Det vore klädsamt om man ibland kunde läsa argument om att tillgången på naturligt foder i landskapet borde öka. För det är vetenskapligt bevisat att betesskador i skog minskas mest effektivt genom att öka tillgången på foder.

Bill Nelson

Jägareförbundet Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons