Annons

Integritet mot Corona

Socialminister Lena Hallengren får orättvist nog bli syndabock i den annars rättmätiga kritiken mot regeringens vilja att runda riksdagen under Coronakrisen. Anders Henriksson (S) visar samtidigt på integritet.
Ledare • Publicerad 8 april 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Statsminister Stefan Löfven har under Coronakrisens inledande faser ökat sitt förtroendekapital hos det svenska folket.

Anders Henriksson (S) i Sveriges kommuner och regioner säger nej till en bärande del i regeringens förslag.
Anders Henriksson (S) i Sveriges kommuner och regioner säger nej till en bärande del i regeringens förslag.

Det handlar inte bara om ett reflexmässigt sökande efter den trygghet som makten innebär utan att statsminister också har framträtt mer som statsman än som partiledare. Partinålen försvann, den svenska flaggan lyftes fram. Monarkins framflyttade roll i krisen har knappast skett utan ett fungerande samspel med statsministern.

Annons

Men det är också slående att när det förslag som regeringen arbetat fram för att ge Sverige en undantagslag diskuteras så hörs statsministern inte alls.

Uppgifter framkommer nu att när statsministern förra tisdagen ledde partiledaröverläggningar så fördes aldrig arbetet med att föra över makt från riksdagen till regeringen på tal. Informationen om en så substantiell viktig fråga kom också de övriga partierna till godo via dokument från socialdepartementet till socialutskottet i riksdagen. Titeln, ”Ett tillfälligt bemyndigande i smittskyddslagen med anledning av det virus som orsakar covid-19” fick uppenbarligen inte alla i oppositionen att höja på ögonbrynen. Det kan vara en orsak till att exempelvis Kristdemokraterna inledningsvis inte såg de demokratiska baksidorna med förslaget som efter kritik från opposition, remissinstanser och Lagrådet omarbetades.

Socialminister Lena Hallengren stod som avsändare och fick ta debatten i tv. Regeringschefen och justitieministern skulle därmed inte drabbas av kritiken mot det kontroversiella förslaget om maktöverföring. Vad regeringens demokratiminister, Amanda Lind, tycker om den föreslagna maktobalansen mellan riksdag och regering är för övrigt en gåta utan svar.

Anmärkningsvärt är också hur remissinstanserna valdes ut. Trots att privata vårdgivare kan beröras av förslag som att överföra utrustning och läkemedel till regionerna var deras branschföreningar inte tillfrågade. Sveriges kommuner och regioner uppges också ha förts upp på listan efter krav från ett oppositionsparti. Regeringen gjorde vad denne kunde för att undvika sakliga och kritiska synpunkter när den valde bland andra Tullverket och Länsstyrelsen i Västmanlands län som remissinstanser.

Den taktiken fungerade dåligt. Advokatsamfundet som har något av rollen som en juridisk vakthund valde att lämna ett kritiskt remissvar utan att ha varit tillfrågat. Det gjorde också flera branschförbund som ägnade den soliga helgen åt att läsa lagtexter och förarbeten.

Men det finns fler institutioner som i sammanhanget präglas av integritet.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) säger nej till att regeringen skulle kunna omfördela läkemedel och medicinsk utrustning mellan regionerna. Organisationen försvarar samtidigt de privata vårdgivarnas rättigheter och varnar för att omfördelning från dem skulle kunna få en ”konfiskatorisk karaktär”.

SKR har i dag en borgerlig majoritet och en moderat ordförande i Anders Knape. Bakom remissvaret står dock ett enigt arbetsutskott. Det innebär att socialdemokraterna, företrätt av tidigare regionrådet Anders Henriksson från Kalmar, står bakom skrivningarna. SKR har visat att organisationen värnar kommuners och regioners bästa och sätter partitaktiska överväganden i andra för att inte säga sista hand.

I kampen mot Corona är det just det som samhället behöver.

Martin Tunström

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons