unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Institutionernas renässans får medlemmarna att stanna i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan tappar allt färre medlemmar för varje år.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Antalet utträden ur Svenska kyrkan ökar inte längre för varje år utan fortsätter att minska. Pandemin förklaras vara orsaken när siffrorna analyseras.

Svenska kyrkans arbete har uppmärksammats under pandemin.
Svenska kyrkans arbete har uppmärksammats under pandemin.
Foto: Johan Nilsson/TT

Den kan emellertid inte vara hela förklaringen. Eftersom trenden inleddes några år före pandemin kan Coronaviruset ha bidragit till att förstärka beteendeförändringarna, men den kan inte ensamt förklara den.

Under krisen har dock Svenska kyrkans och andra samfunds diakonala arbete, ofta på samhällets skuggsida, men också till ensamma äldre fått ökad uppmärksamhet. Det kan ha påverkat bilden av samfundet.

Det är också denna sociala verksamhet som drabbats direkt ekonomiskt av medlemstapp. Utträden drabbar i lägre utsträckning den nationella nivån. När Svenska kyrkan rätt eller fel, ofta fel, anklagas för politisering, vilket leder till protestutträden är det den vanliga verksamheten som får en mindre budget.

Pandemikrisen har understrukit värden som beroenden och gemenskap. Efter en tid som utmärkts av en ”institutionernas kollaps” uppmärksammas också tendenser till att medborgarna vänder åter till medlemsorganisationer liksom – ett annat tecken i tiden – till traditionella nyhetsförmedlare. Möjligen kan en ”institutionernas renässans” börja att anas och i den ligger svaret på att utträdeshastigheten från Svenska kyrkan avtagit rejält.