Inhumant, osäkert och dyrt

I tisdags kom ett ovanligt uttalande från Vita huset, som betecknade avrättningen av Clayton Lockett i Oklahoma som ”inhuman”. Det är ovanligt att den federala nivån framför åsikter om rättsskipningen i USA:s delstater.
Ledare • Publicerad 5 maj 2014

Tidigare i veckan dömde en egyptisk domstol 683 människor till döden. Samma domstol avkunnade 529 dödsdomar för en månad sedan. Det är dock ovisst om några av dödsdomarna kommer att verkställas.

I hela världen avrättades förra året 778 människor, enligt Amnesty International. Året innan kunde Amnesty bekräfta 682 avrättningar. Iran och Irak stod för ökningen med sina 369 respektive 169 avrättningar. I USA avrättades förra året 39 dödsdömda i nio delstater. Hittills i år har 20 fångar avrättats i fem delstater.

USA är ett av de fem länder där flest människor avrättas. Även Saudiarabien finns på den makabra listan. ­Siffrorna avser bekräftade avrättningar. I USA finns inget mörkertal, medan antalet avrättningar i Iran och Irak uppskattas till det dubbla antalet, i Kina är de troligen fler än 3?000. Även Nordkorea har ett stort mörkertal.

Trots ökningen i förhållande till 2012 är tendensen att dödsstraffet får allt mindre betydelse globalt sett. I ett hundratal länder är det avskaffat, och i de flesta länder som har behållit straffet används det sällan.

I USA har avrättningssiffran legat runt 40 i flera år, att jämföra med 98 år 1999. 18 delstater har inte dödsstraff. En del har aldrig haft det, till exempel Michigan.

Många dödsstraffstater har genomfört några få avrättningar efter moratoriet 1972–1976, främst av fångar som lagt ner sina fall och vägrat söka nåd eller uppskov.

Dödsstraffet i USA är en regional företeelse, koncentrerad till ett mindre antal delstater i Södern och Mellan­västern som Texas, Virginia, Oklahoma, Florida och Missouri.

De senaste åren har också verk­ställandet försvårats, då flera läke­medelsföretag vägrar leverera de ämnen som används i de dödliga injek­tionerna. Osäkrare ämnen har använts som provisoriska lösningar.

Nyligen fick två fångar i Oklahoma, Clayton Lockett och Charles Warner, sina avrättningar uppskjutna sedan de inte fått veta vad sprutan som skulle döda dem innehöll.

Uppskovet hävdes dock, och i tisdags avrättades Lockett. Men det första preparatet, som skall söva fången, verkade inte. Lockett vaknade till liv, vred sig på britsen och mumlade osammanhängande ord. Efter 45 minuter dog han i en hjärtattack. Det föranledde uttalandet från Vita huset. Försöken att finna en ”human” avrättningsmetod har präglat mycket av den amerikanska debatten om döds­straffet. Nu har motståndarna fått nya argument.

Den andra centrala frågan på senare år har gällt oskyldigt dömda. George Ryan, guvernör i Illinois 1999–2003, övertygades av en undersökning där journaliststudenter visade att mer än hundra oskyldiga dömts till döden i delstaten; några av dem hade avrättats. Den tidigare anhängaren av dödsstraffet Ryan benådade statens 160 dödsfångar den sista dagen av sin ämbetsperiod, och Illinois avskaffade dödsstraffet 2011.

Förra måndagen publicerades också i USA en rapport som visar att 4 procent av de mer än 7?000 människor som dömts till döden mellan 1973 och 2004 med säkerhet var oskyldiga.

Jag tror och hoppas att USA går mot ett totalt avskaffande av dödsstraffet. Frågan om de oskyldigt dömda, ­osäkerheten om avrättningsmetoder och dödsstraffets skyhöga kostnader (att verkställa en dödsdom kostar många gånger mer än ett livstidsstraff) håller enligt många undersökningar på att vända opinionen.

Magnus Eriksson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.