GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inget läskigt med läskskatt

Den överdrivna sockerkonsumtionen är en viktig delförklaring till det västerländska samhällets fetmaepidemi. Det vore värt att även Sverige överväger någon form av sockerskatt.
Ledare • Publicerad 17 januari 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
"Om du finner honung, så ät icke mer än du tål”, skrev redan Ordspråksbokens författare.
"Om du finner honung, så ät icke mer än du tål”, skrev redan Ordspråksbokens författare.Foto: Jeff Chiu

Förnyade tag med träningen, nyttigare kost, en vit månad. Några veckor in på det nya året har många hunnit påbörja uppfyllandet av sina nyårslöften – eller kanske rentav redan hunnit bryta dem.

Det är inget fel med de ambitiösa målsättningarna att leva ett hälsosammare liv. Även om det långsiktigt kan vara mer effektivt att långsamt bygga upp en stabil rutin från en ödmjuk start, snarare än att gå all-in från början.

Men trots att träningstrenderna står sig starka fortsätter västvärldens problem med fetma att öka. ”Fetmaepidemin”, som den har kommit att kallats, är inte bara något slags isolerat amerikanskt fenomen, som man lätt kan få bilden av om man tar del av skämt och memes på internet. Problemet är utbrett även i Europa, må så vara att utvecklingen – eller förfallet – har gått längre i många amerikanska stater.

Den moderna västerländska dieten med dess för höga innehåll av socker, mättade fetter och raffinerat spannmål göder oss till döds. Livsmedelsverket kallar övervikt och fetma för ”ett av våra allvarligaste folkhälsoproblem”, och en fjärdedel av befolkningen riskerar att drabbas av diabetes, cancer, eller hjärt- och kärlsjukdom på grund av matvanorna. Redan i dag är en majoritet av alla vuxna män överviktiga, samt ungefär en tredjedel av alla vuxna kvinnor – och vart femte barn.

”Den moderna västerländska dieten med dess för höga innehåll av socker, mättade fetter och raffinerat spannmål göder oss till döds.”

Att Livsmedelsverket därför ställer sig positivt till införandet av en skatt på sötade drycker torde inte förvåna. En så kallad sockerskatt kan låta skrattretande, men det är en idé som globalt har fått gehör. Skatter av detta slag har införts i åttiofem länder, och det tycks ha fått den önskade effekten att folk konsumerar mindre av de sötade dryckerna.

En del kommer helt säkert att streta emot av ideologiska skäl, och se det som ofrihetligt. Ska staten verkligen fostra medborgarnas kostvanor medelst skatt? Tja, skatter och avgifter används ju som ekonomiska styrmedel även i andra frågor. Och är inte som att det handlar om att förbjuda läskedrycker. Man bör inte heller blunda för de sociala faktorernas roll både för hälsan och för hur väl olika metoder att vända utvecklingen kan fungera. Det är svårt att komma ifrån att alternativa strategier, som varningstexter på ohälsosamma varor, knappast kommer att vara lika framgångsrikt i alla sociala grupper – medan priskänsliga konsumenter kommer reagera på någon form av sockerskatt.

Och det är inget som säger att producenterna nödvändigtvis behöver använda samma sockernivåer som i dag. I stället för att höja priserna för konsumenterna skulle man även kunna tänka sig att en sockerskatt leder till sänkta sockerhalter i produkterna. En sådan medelväg skulle också ligga i samklang med socialminister Jakob Forssmeds (KD) ambition att skapa förutsättningar för att få ned sockerhalten i livsmedlen.

En sådan reform i sig stoppar inte på egen hand fetmaepidemin. Men det kan vara en del av lösningen.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.