unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Inget får stå i vägen för vindkraften

I arbetet för att avskaffa kommunernas vetorätt över vindkraftparker åsidosätter regeringen sedvanliga principer för utredandet.
Lise Nordin. Har en gång motionerat om det hon nu ska utreda.
Lise Nordin. Har en gång motionerat om det hon nu ska utreda.
Foto: Fredrik Hjerling
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Regeringens vilja att avskaffa det kommunala vetot för vindkraftetableringar har väckt stor uppmärksamhet. Ett avskaffandet skulle försvaga det kommunala självstyret. Att kommuner säger nej till vindkraftparker visar också att den statliga energipolitiken inte går i hop.

Men regeringens metoder väcker också förvåning. För det första ska arbetet med att ta fram en nytt förslag till lagstiftning ska snabbutredas. Med tanke på frågornas komplexitet är det en dålig början. För det andra har regeringen tillsatt en tidigare riksdagsledamot från Miljöpartiet, Lise Nordin, som utredare.

Hon har själv motionerat om att avskaffa vetot. I sociala medier försvarar sig Nordin med att arbetet sker på objektiv grund och att hennes tidigare ställningstaganden saknar betydelse för uppdraget.

Riktigt så enkelt är det inte. Tidigare riksdagsledamöter är i varje fall mer lämpade än sittande som utredare. Men uppdraget ska inte bara utföras sakligt och opartiskt, det ska också uppfattas vara sakligt och opartiskt. När regeringen utnämner utredare som har eller haft egna dagordningar i ämnet får den leva med kritiken att utredningsväsendet politiseras.