Annons

Ingen uppkoppling för Huawei

Stater som bedriver cyberspionage mot Sverige ska inte ges tillgång till vår digitala infrastruktur.
Ledare • Publicerad 21 oktober 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Att Huawei bygger svenskt 5G kan riskera rikets säkerhet.
Att Huawei bygger svenskt 5G kan riskera rikets säkerhet.Foto: Mark Schiefelbein

Så kom slutligen beskedet om de kinesiska teknikföretagen Huaweis och ZTE:s inblandning i det svenska 5G-nätet. På tisdagen meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, att företagens produkter inte får användas vid nyinstallation och att de dessutom måste avvecklas ur redan byggda delar till år 2025.

Kraven ställs i samband med att PTS sätter villkoren för hur licenserna till den femte generationens mobilnät ska tilldelas. Något som kommer ske genom auktion 10 november, där fyra företag nu har godkänts delta.

Annons

Att Huawei och ZTE stängs ute är resultatet av ny lagstiftning som trädde i kraft vid årsskiftet. Myndigheten måste göra en säkerhetsprövning i samråd med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen av de leverantörer som kan komma att delta i utbyggnaden av mobilnätet.

Dock bör det betonas att problemet inte ligger i att Huawei och ZTE inte är svenska företag. Tvärtom främjar fritt varuutbyte mellan länder såväl ekonomiskt och kulturellt välstånd som goda förbindelser mellan människor. Därför bör öppenhet fortsatt vara Sveriges utgångspunkt i vår relation till omvärlden. Men det får inte gå ut över rikets säkerhet.

Redan i sin årsbok för 2019 varnade Säkerhetspolisen för att hotet från Pekingregimen nästan låg i nivå med det ryska. Kinas kommunistparti försöker framför allt komma över kunskap och teknologi samt utöva påtryckningar för tysta kritiska röster. Detta sker med hjälp av en mängd olika statliga, privata och civila aktörer – däribland företag.

I säkerhetsbedömningen fäster både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten särskild vikt vid att den kinesiska regimen kan utöva påtryckningar mot både Huawei och ZTE, trots att de formellt är privata företag.

Det viktigaste verktyget är två nationella säkerhetslagar. Dessa tvingar alla kinesiska företag att vara både den civila och den militära underrättelsetjänsten behjälplig, bland annat genom att överlämna information, i frågor som rör nationell säkerhet. Vilket förstås kan betyda i princip vad som helst.

Därtill har det kinesiska kommunistpartiet starkt inflytande över företagen genom deras ägarstrukturer. Huawei ägs exempelvis av sina anställda genom en fackföreningsliknande organisation. Men i Fastlands-Kina står alla fackföreningar under kommunistpartiets kontroll. Bedömningen att företagens inblandning i 5G-nätet kan skada Sveriges säkerhet verkar således välgrundad.

En nödvändig förutsättning var dock att PTS fick uppgiften att överpröva. Vilket saknats vid tidigare säkerhetsfrågor, som Nordstream 2. När detta nu fungerar bör regeringen se till att alla större utländska investeringar i vital infrastruktur säkerhetsprövas.

Daniel ÅkermanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons