Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ingen bagge till ministern

Svensk film är i kris. Inte får den någon draghjälp av kulturminister Amanda Lind (MP) som inte sett någon av de guldbaggenominerade filmerna.
Amanda Lind kom till Guldbaggegalan – men hade inte sett filmerna.
Amanda Lind kom till Guldbaggegalan – men hade inte sett filmerna.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

På måndagskvällens Guldbaggegala dök kulturminister Amanda Lind (MP) upp och lät sig fotograferas. Vad ministern fick ut av galan är oklart. Hon berättade själv för Expressen att hon inte hade sett någon av de nominerade filmerna. Hon har fött barn och inte haft möjlighet att gå på bio, motiverades det..

Biobesökaren i Kalmar län har haft begränsade möjligheter att se på filmerna som visas under kort tid eller inte alls. (Själv annars frekvent biobesökare har jag bara sett en av dem). Men nog borde en kulturminister kunna beställa filmerna till departementet.

Svensk film är i kris. Blott 10 procent av biobesöken gäller svenskproducerad film. Det är en minskande summa och branschen har stora problem.

Samtidigt har kulturdepartementet och ministern ett ansvar. Den statliga filmpolitiken med moms på biljetterna har drabbat mindre biografer. Och den normkritiska styrningen av Svenska Filminstitutet med långtgående yttrandestyrning i vad avser kön och mångfald har också skadat svensk film. Dessvärre har Filminstitutet med liv och lust överimplementerat regeringens direktiv som om upphovsmännens kön är filmpolitikens överordnade intresse.

Det skapar en (orättvis) bild av svensk film som trist och politiskt styrd. Kulturministern verkar i hur som helt själv inte ha något större intresse för den.

Läs mer