unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Inga satsningar när det fattas miljarder i a-kassan

Regeringen verkar ha blivit vilseledd av sitt eget jobbmål.
Utgifterna för a-kassa väntas bli 20 procent större än budgeterat.
Utgifterna för a-kassa väntas bli 20 procent större än budgeterat.
Foto: Anders Wiklund/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det största problemet är inte att regeringens jobbmål, EU:s lägsta arbetslöshet 2020, inte var i närheten av att nås. Det är att arbetslösheten kommer att bli mycket dyr när nu konjunkturen vänder nedåt.

Kommunernas ökande kostnader för försörjningsstöd är bara ena delen av detta. Andra delen är a-kassan. I Arbetsförmedlingens prognos för 2020 väntas arbetslöshetsersättningen kosta 2,7 miljarder kronor, motsvarande 20 procent, mer än vad regeringen har anslagit. Eftersom a-kassa är en rättighet finns inga möjligheter till besparingar. Regeringen är helt enkelt tvungen att skjuta till pengarna.

Den är också tvungen att satsa mer kommande år. Under 2021-2022 saknas ytterligare drygt fem miljarder i a-kassan enligt prognosen. ”Myndigheten ser ett stort behov av att anslaget förstärks under både innevarande och kommande år”, skriver Arbetsförmedlingen.

Som striden om välfärdsmiljarderna och extra ändringsbudget visade är de folkvaldas ekonomiska handlingsutrymme redan begränsat. Det mesta januaripartierna kunde få fram var att en ökning på fem miljarder kronor 2021 tidigarelades. En utgiftsökning på 2,7 miljarder kronor för a-kassan kommer att tränga undan annat.

Frågan måste ställas hur regeringen i sina bedömningar kunde hamna så fel. Både under 2018 och 2019 fattades det pengar till arbetslöshetsersättningen. Under förra året överskred myndigheten sin så kallade anslagskredit. Samtidigt var högre arbetslöshet att vänta. Ändå höjde inte regeringen anslaget till arbetslöshetsersättningen med mer än 72 miljoner kronor, motsvarande 0,5 procent. De orealistiska förhoppningarna om att jobbmålet ännu var i sikte verkar ha spelat in.

För de fem välfärdsmiljarderna som januaripartierna skyndade sig att få fram fanns ingen finansiering. För de nästan tre miljarderna till arbetslöshetsersättning finns heller ingen finansiering. Samtidigt kan det inte uteslutas att skatteintäkterna minskar. Det är med andra ord en rejäl offentlig-finansiell utmaning regeringen har skapat åt sig. Man budgeterade för arbetslöshet som man hoppades att den skulle vara, inte som allt pekade på att den skulle bli.

Läs mer

Uppgiven känsla efter regeringens nya besked

Hockeyettan

Uppgiven känsla efter regeringens nya besked

”En höst kanske vi klarar, sedan behöver vi ha hjälp.”

Vikings semifavorit när tränarna fick sia om framtiden

Hockeyettan

Vikings semifavorit när tränarna fick sia om framtiden

”Svårt att säga om vi är bättre än förra året.”

19.00: Följ IK Oskarshamns SHL-premiär här

SHL-premiär

19.00: Följ IK Oskarshamns SHL-premiär här

Barometern-OT rapporterar direkt från Gävle.

Före detta IKO-backen klar för ny klubb

Sport

Före detta IKO-backen klar för ny klubb

Har skrivit på för HC Bolzano.

Efter tunga försäsongen – nu är Modigs redo från start

IK Oskarshamn

Efter tunga försäsongen – nu är Modigs redo från start

”Tror det kan bli bra.”

Filander inför premiären: ”Får väl lägga några hundralappar till lagkassan”

Sport

Filander inför premiären: ”Får väl lägga några hundralappar till lagkassan”

Jobbade ihop i Malmö – ställs mot varandra i premiären.