GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Inga organisationsbidrag till extremister

Bidragen till extremistiska organisationer kapas med bättre kunskap.
Ledare • Publicerad 14 november 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Säpo varnar återigen för att flera organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremism motar bidrag.
Säpo varnar återigen för att flera organisationer med kopplingar till våldsbejakande extremism motar bidrag.Foto: SvD/TT

Säpo har flera gånger varnat för att extremistiska nätverk mottar organisationsbidrag. “Vi ser att skattepengar går till verksamhet som stödjer våldsbejakande extremism”, säger Johan Olsson, operativ chef på Säpo till TT (11/11). Ändå fortsätter det, på såväl statlig som kommunal nivå.

Det rör sig om vad Säkerhetspolisen benämner som “ett relativt stort antal” organisationer som kan kopplas till våldsbejakande extremism. Problematiken handlar ofta om kunskapsbrist och dåliga färdigheter i att hitta kopplingar till de extrema miljöerna. Därtill vet många hur de ska framstå i en ansökan för att få den beviljad.

Både höger- och vänsterextremister återfinns bland de som mottar bidrag, men problematiken är störst i den islamistiska miljön. En organisation som varit i blåsväder är det sunnimuslimska studieförbunden Ibn Rushd, som mottagit 23 miljoner kronor bara i år, trots att de exempelvis har bjudit in antisemitiska talare. Utåt marknadsför de sig dock som ett studieförbund som fokuserar på mångfald och mänskliga rättigheter.

Somliga anser att lösningen på problematiken är att kraftigt skruva åt kranarna och bara ge bidrag till organisationer som uppfyller tydliga demokratiska kriterier. Det har också föreslagits att bidragen till religiösa organisationer och samfund helt ska kapas. Men att villkora organisationsbidrag till en snäv värdegrund hade varit att fördärva för hela föreningslivet. Snarare behövs bättre kunskap. Säpo har exempelvis föreslagit att de ska inrättas ett nationellt kunskapscentrum som kan hjälpa myndigheter att behandla ansökningar. Det hade också hjälpt kommuner med knapphändiga resurser och dålig spetskunskap.

Bidragen till extremistiska organisationer måste kapas. Men vägen dit är att behandla ansökningar noggrannare och med bättre kunskap – inte att kollektivt bestraffa alla för att några extremister bestämt sig för att utnyttja systemet.

Amanda BrobergSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.