GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sten Tolgfors: Inflationen är valets faktor X

Politiken behöver inför valet 2022 ha en plan för att hantera inflationen och trängda hushållsekonomier.
Sten Tolgfors
Ledarkrönika • Publicerad 4 juni 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Inflationen äter upp familjernas pengar.
Inflationen äter upp familjernas pengar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter många år med stabila priser, låga räntor och god reallöneutveckling väntar nu en annan ekonomisk miljö för hushållen. Hushållens ekonomi pressas av stigande inflation och stigande räntor på bland annat bostadslån. Därmed förändras politikens förutsättningar. Inflationens kraft att påverka opinionen är stor.

Inflationen var 6.4% i april. Borträknas energi var den 4.5%. Energipriserna har ökat, diesel med 57%, bensinen med 36% i år.

Dyr el väckte i vintras starka reaktioner och politiken svarade med stöd till hushållen. Priserna på bensin och diesel steg och politiken svarade då med stöd till landets bilägare.

Nu ser vi stigande matpriser. Kaffe och tomater har ökat med ca 30% i år. Kött och grönsaker ökade med 2-3% under april. Hur kommer politiken svara på det?

Mat är väl så väsentligt för barnfamiljer som el och bränsle. Naturligtvis kan kostvanor läggas om för att undvika de dyraste produkterna, men få saker är viktigare än mat av bra kvalitet.

För att bringa inflationen i schack väntar räntehöjningar från Riksbanken. Boräntorna är på väg upp så mycket att de förväntas påverka bostadspriserna negativt. Nordea pekar på att Riksbanken sagt att vi bör ta höjd för boräntor som når 3-4%.

Bostadspriserna kan därmed komma att falla med 10%. De hushåll som precis köpt sin första bostad eller bytt till en större kommer särskilt att märka höjda räntor. De träffas också av amorteringskraven.

”Hushållen pressas därmed av ökande priser på varor, höjda matpriser och höjda priser på el och bränsle. Därtill läggs höjda boräntor och kanske lägre bostadsvärden.”

Under den svåra ekonomiska krisen på 1990-talet var det staten som hade problem med överskuldsättning. Idag är det hushållen och de privata skulderna som oroar. Räntehöjningar slår rakt in i hushållens ekonomi och påverkar konjunkturen.

Corona möts med nedstängning av ekonomiskt viktiga delar av Kina, vilket bromsar produktionen. Det finns problem med sjötransporter av både färdiga produkter och insatsvaror. Kriget i Ukraina ger brist på spannmål, eftersom åkrar skövlas och Ryssland hindrar export. Kriget påverkar också tillgången till gas, olja och metaller i Europa.

Staters försök att finans- och penningpolitiskt stimulera ekonomin under pandemin eldar på inflationen. Riksbanken vill nu bromsa inflationen med höjda räntor samtidigt som efterfrågan riskerar att vika. Det är en komplicerad situation att hantera.

Hushållen pressas därmed av ökande priser på varor, höjda matpriser och höjda priser på el och bränsle. Därtill läggs höjda boräntor och kanske lägre bostadsvärden.

Stigande inflation och pressade hushållsekonomier kan avgöra val. Vi ser redan politiska effekter i länder som USA. Sannolikt kommer ökande matpriser och boendekostnader att mötas av politiska åtgärder i Sverige. Men vilka vägar kommer användas? De borgerliga partierna kan kanske komma att peka på skattesänkningar för att stärka hushållens ekonomier? De rödgröna kanske lyfter fram barnbidrag? Eller förändras amorteringskraven?

Att politiken inför valet 2022 behöver ha en plan för att hantera inflationen och trängda hushållsekonomier är troligt. Inflationen kan annars vara valets Faktor X.

Sten Tolgfors är tidigare försvarsminister (M)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.