GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Industriforum – forum utan industri

Regionmajoriteten säger sig vilja tala med industrin. I själva verkat förs dialogen med fyra fackliga företrädare och med en från Teknikföretagen.
Ledare • Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 2 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Länets stora industriföretag har inte inbjudits till regionens industriforum.
Länets stora industriföretag har inte inbjudits till regionens industriforum.
Foto: Daniel Svensson

Ett industriforum utan företrädare för industrin. Ja så ser det ut när Region Kalmar ska föra dialog med ”industrin.” När Industriforumet startats upp finns där tre ledamöter från Metall, en från Unionen och en enda från en näringslivsorganisation, nämligen från Teknikföretagen.

Inget av de stora företagen i länet såsom Scania, Saft eller Södra är nämligen representerade med någon fast plats. Inget av länets många småföretag får heller någon permanent representation i rådet.

Som en blixt från en klar himmel kom beskedet från länsunionen att ett industriforum skulle inrättas.

Bakgrunden var en debattartikel i Barometern den 7 oktober 2020 där företrädare för Metall, Unionen och Teknikföretagen skrev under rubriken ”Vill regionen se länets industrier försvinna?”.

I texten hänvisades det till att de två övriga Smålandslänen gått samman i ett brett projekt för att med EU-pengar kompetensstödja lokal industri. Regionen kritiserades också för att att ensidigt främja besöksnäringen och visa ett ”totalt ointresse” för industrifrågor.

LO-facken brukar ligga lågt med sin kritik mot socialdemokratisk näringspolitik - vem har hört några röstar när det gäller Cementa, kärnavfallet och gruvdriften - och därför kom svaret från regionrådet Peter Wretlund (S) omgående. Ett industriforum inrättades för att ”öka dialogen mellan industrinäringen, fackliga organisationer och offentliga aktörer”.

Och dit blev också undertecknarna av debattartikeln inbjuda. Men alltså inga företagare.

”Av detta kan det inte bli mycket mer än en kuliss.”

Av detta kan det inte bli mycket mer än en kuliss. Ofta är kritiken mot kommissioner och dialogforum att de främst är tecken på politisk handlingskraft, men att de inte levererar några lösningar. I detta fall är till och med namnet irrelevant när industrin inte ens är riktigt representerad.

Sammansättningen kan tyckas vara en gåta. Socialdemokratin utanför Stockholm har inte minst via fackliga kontakter en historiskt god förståelse av de stora industribolagens betydelse för svensk tillväxt och sysselsättning. Länsunionens andra bärande ben, Centerpartiet, är för övrigt kanske det riksdagsparti som allra hårdast kritiserat fackföreningars makt och inflytande.

Men det verkar vara något av ett mönster både nationellt och regionalt att näringslivets företrädare inte bjuds in eller exkluderas från frågor som berör dem.

Industriforumet ser ut att bli en regional parallell till regeringens välfärdskommission. I välfärdskommissionen finns inga företrädare för privat sektor med. Däremot fackliga företrädare och representanter - både (M) och (S) från Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Det speglar en utveckling där industriföreträdare först byttes ut mot tjänstemannarepresentanter från arbetsgivarorganisationer för att sedan antingen sitta i minoritet eller inte alls bjudas in till möten.

Regionens möjligheter att agera industripolitiskt är begränsade. Etableringar är en fråga för kommunerna, inte för regionen. Däremot måste ett industriperspektiv finnas när det bland annat gäller infrastrukturinvesteringar där regionen har ett starkt inflytande och finansieringsmöjligheter. Med ett industriforum utan industrirepresentation bidrar politiken dock inte till att förbättra klimatet utan till att aktivt försämra det.

Martin Tunström

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.