GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Kristoffer Holt: Importera inte kulturkriget

Mediebevakningen ger nästan sken av att Sverige är en delstat i USA. Det är lätt att glömma bort att den amerikanska politiska kulturen är väldigt annorlunda i jämförelse med den svenska, skriver professorn i professorn i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitetet, Kristoffer Holt.
Kristoffer Holt
Krönika • Publicerad 25 juli 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.
Kulturkriget finns överallt i USA. Även i idrotten.
Kulturkriget finns överallt i USA. Även i idrotten.Foto: Mary Altaffer

I höst stundar ett viktigt val för Sverige och trots att det är sommar så märks det att det inte är långt kvar innan det är dags att gå till vallokalen. Göteborgs-Posten rapporterade nyligen att socialdemokratiska strateger signalerar att de fram till valet vill satsa på en “USA-liknande presidentvalskampanj”, med stort fokus på populära Magdalena Andersson som person.

Detta är en intressant utveckling, och jag förstår lockelsen. Det finns få händelser i världen som får så mycket uppmärksamhet som när en ny president ska väljas i världens starkaste stormakt. Det investeras astronomiska summor på influencers och skamlösa reklamkampanjer, det fulspelas och tjuvnyps till höger och vänster och känslan av att världens framtid står på spel genomsyrar kosmos ända in i kaklet. Att satsa på en svensk version av detta jippo kan mycket väl visa sig vara framgångsrikt. Samtidigt väcks en liten undran i periferin av mitt semestrande sinne: Hur mycket bör vi egentligen dras med i den amerikanska politiska dramaturgin?

”Ibland känns det nästan som om Sverige sakta men säkert håller på att bli en delstat i USA.”
Kristoffer Holt.
Kristoffer Holt.

Ibland känns det nästan som om Sverige sakta men säkert håller på att bli en delstat i USA. Vår politiska mediebevakning har under det senaste decenniet, och inte minst under åren då Donald Trump var president, ägnat minst lika mycket, om inte mer uppmärksamhet åt amerikanska makthavare än åt svenska. När det är val i EU verkar det komma som en överraskning och det är många som inte har en aning om vilka som kandiderar eller vad det betyder om den ena eller den andra vinner.

Att intresset för amerikansk politik kan gå ut över fokuset på svensk politik kan vara problematiskt. En viktigare invändning kan dock göras emot den amerikanska politiska kulturens karaktär. Mycket av den agitation och känsla av uppslitande konfrontation som vi i Europa bevittnar från den amerikanska horisonten har sin grund i en specifik kulturkrigslogik, som ofta är både onyanserad och fördummande. Det verkar råda en till synes total oförsonlighet mellan olika grupper. Debatten kring frågor som rör rätten att bära vapen, klimatet eller abortfrågan ger ofta en känsla av panik, att “om den andra sidan vinner, då är allt kört”, att hela tillvaron står på spel i varje enskild fråga som seglar upp på dagordningen. Amerikansk kultur är annorlunda än vår egen, och de utspel som får massivt med uppmärksamhet i USA ofta är välregisserade och avsedda att nå specifika resultat i den kontexten.

Jag menar inte att det svenska debatten skulle vara perfekt – långt därifrån. Däremot håller jag mig tveksamt avvaktande till effekterna av en fortsatt amerikanisering av den svenska politiska debatten. Det ska därför bli intressant att se hur slutspurten i den svenska valkampanjen artar sig. Om det visar sig framgångsrikt att satsa på en USA-inspirerad kampanjstrategi, kommer vi troligen få se mer av den typen av politisk kommunikation i Sverige, även i framtiden – vare sig vi gillar det eller inte.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.