unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

I rättsstridens hetta är mycket tillåtet

I en rättslig strid kan motpartens ombud rimligen angripas. Förundersökningen mot Ebba Busch kan dock föra det goda med sig att förtalare får upp ögonen för rättvisans straffande svärd.
Ebba Busch efter tvisteförhandling i Uppsala tingsrätt.
Ebba Busch efter tvisteförhandling i Uppsala tingsrätt.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I en tid när domar sprids på nätet och där enskilda utelämnas kan det vara bra att påminna om att en åklagare faktiskt kan ta upp frågan om förtal och att tröskeln för detta faktiskt har sänkts. Tidigare skulle det vara ”särskilt påkallat ur allmän synpunkt”. Nu är ordet särskilt struket varför fler kan åtalas för misstänkta brott.

Detta finns det anledning att ha klart för sig när det gäller att bedöma KD-ledaren Ebba Buschs utpekande av motpartens juridiska ombud i den tvist som hon ligger i Uppsala tingsrätt. Åklagaren som har beslutat att inleda en ändå tämligen ovanlig förundersökning har dock att beakta det särskilda förhållandet att det är just motpartens juridiska ombud som utsätts för missaktning.

I krig och kärlek är som bekant allt tillåtet och i en rättslig tvist finns det rimligen ett visst försvarligt utrymme att ifrågasätta motpartens ombuds vandel genom uppgifter som i sig är sanna och korrekta. Vilket de var.

Oetiskt? Jo man kan vänta sig mer av en KD-ledare. Brott? Inte alls lika säkert. Tvärtom.

Även om mycket talar för att förundersökningen läggs ned enligt huvudregeln kan detta sända signaler till troll och näthatare som förtalar och förolämpar på nätet. Rättvisans straffande svärd kan nå även näthatare.

Läs mer