Annons

I Grekland går SD över gränsen

Nej, Sverigedemokraterna representerar inte det svenska folket. Och det är myndigheter, inte partiledare, som ska stå för information till migranter utanför EU:s gränser.
Ledare • Publicerad 5 mars 2020
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I Sverigedemokraternas värld kan a), politikerna styra det mesta och i populisternas värld är det b), bara populister som är de rättmätiga företrädarna för folket.

I fel roll. SD-ledaren Jimmie Åkesson säger sig företräda hela det svenska folket.
I fel roll. SD-ledaren Jimmie Åkesson säger sig företräda hela det svenska folket.Foto: Sverigedemokraterna

Både A och B gäller när SD-ledaren Jimmie Åkesson delar ut flygblad vid gränsen till EU för att meddela migranter att Sverige är ”fullt”.

Annons

Politiker stiftar lagar, myndigheter verkställer dem. Och utrikespolitik svarar regeringen för. Dessa principer avvisas i praktiken av SD-ledaren på grekisk mark. Och flygbladen är också undertecknade ”svenska folket”, som om Åkesson företräder Sverige.

Felaktig information om generösa villkor i Sverige eller om överdrivna möjligheter att beviljas tillfälliga uppehållstillstånd måste bemötas. På den punkten felade svenska myndigheter när asyltrycket blev för högt 2015. Det är också anmärkningsvärt att regeringen inte kan tala med en tunga i frågan.

Den tävling i att framstå som den tuffaste gränsvakten mot migranterna är däremot skadlig. Visst var kritiken mot M-ledaren Ulf Kristerssons omdebatterade ”jaktklädsel” överdriven, som om Moderaterna ville skicka oljerocksklädda jägare till Grekland. Men bildsättningen förminskade den mänskliga tragedi som utspelas vid gränskontrollen.

Det är också frånvaron av besked från den svenska regeringen som ger SD-ledaren handlingsutrymme. När realismen lyser med sin frånvaro får populismen fotfäste.

Martin Tunström

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons