GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hus är inte bara skydd mot vädret

Att vi lever i en fyrkantig tid ska bevaras för framtiden, men det får inte gå ut över stadens själ.
Ledare • Publicerad 23 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Byggnader är bärare av både sin tids och stadens själ.
Byggnader är bärare av både sin tids och stadens själ.Foto: Mats Holmertz

Det är givetvis positivt att Peter Stordalen vill bygga ett hotell vid Ölandskajen, men det går givet dess planerade utformning inte att låta bli att fundera över modern arkitekturs fäbless för mer eller mindre själlösa lådor.

Till hotellets försvar ska dock framhållas att det harmonierar väl med exempelvis Swedish Agros foderfabrik, bortsett från fler fönster och guldiga delar av fasaden är de ganska lika, samt med Linnéuniversitetet. De är såtillvida våra bidrag till kulturhistorien, och ska givetvis förvaltas som sådana. Även vår tids fäbless för fyrkantighet ska dokumenteras genom vår tids byggnader.

Samtidigt är det ingen orimlig gissning att varken hotellet, foderfabriken eller Linnéuniversitetet kommer bli Kalmars mest fotograferade byggnader. Det lär alltjämt vara slottet, domkyrkan, Tripp, Trapp, Trull och gamla vattentornet, men även Ångkvarnen, teatern, Domprostgården och Kullzénska gården.

”Även vår tids fäbless för fyrkantighet ska dokumenteras genom vår tids byggnader.”

Alla dessa byggnader vittnar om och bär sin tids ideal vidare in i framtiden. Och det är som sagt därför vår skyldighet att bevara inslagen från vår tidsålder. Precis som att till och med miljonprogrammen är ett tidsdokument som ska bevaras för framtiden. Detta måste dock ske i en balansgång mellan att bevara samtidens själ och att bevara stadens själ. Här krävs insikten att vår tid är betydligt mycket kortare än stadens tid.

Kalmar är en stad med anor. Därtill en vacker stad. Stan har givetvis plats för både vår tids och kommande tiders arkitektur, men det finns inget som säger att ny byggnation inte både kan harmoniera med samtidens ideal och stadens själ. Det finns inte heller något som säger att man inte får bygga klassiskt ritade byggnader.

Här har Växjöbon Björn Sundebys kamp för att få bygga ett sekelskifteshus gett många lärdomar. Dels att det faktiskt går att bygga klassiska hus även idag och att man som beställare inte är helt utlämnad till arkitekterna, utan faktiskt har möjlighet att påverka. Detta gäller även kommunpolitiker. Dels hur likriktad den svenska arkitektkåren är. De som hånat och motarbetat Sundebys satsning med hänvisning till att den inte skulle harmoniera med stadsbilden har samtidigt inte haft några negativa synpunkter alls på den helt malplacerade låda Nobelstiftelsen planerade att bygga i de historiska kvarteren på Blaiseholmen i Stockholm. Som tur är ändrade stiftelsen sig.

Hus är inte bara skydd mot väder och vind. De är bärare av både sin tids och stadens själ. Det är husen som ger varje stad sin karaktär och sitt liv. Det är därför svensk arkitekturs likriktning är ett hot mot respektive stads själ. Nu har vår tid satt sin prägel på historien. Låt därför framtiden återigen präglas av hus man blir glad av att både bygga och av att se på. Vackra hus. Hus med själ och som man till och med på avstånd ser är lyckliga hus.

Per-Ola OlssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.