GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hultsfred sviks igen

Justitieminister Morgan Johansson skjuter ifrån sig ansvaret för att Hultsfreds kommun tvingas riva slitna hyresrätter efter flyktingkrisen.
Ledare • Publicerad 29 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Av 54 fakturerade miljoner till Migrationsverket har kommunala Hultsfredsbostäder fått räkningar för fem miljoner kronor betalda, berättar tidningen Hem och hyra.

Bastugatan, Virserum. Sedan Migrationsverket lämnat sargade lägenheter efter sig ska hyresrätterna rivas.
Bastugatan, Virserum. Sedan Migrationsverket lämnat sargade lägenheter efter sig ska hyresrätterna rivas.
Foto: Tommy Nilsson

Det allmännyttiga bolaget i Hultsfreds kommun är inte ensamt om att få fordringar avvisade av den statliga myndigheten. Sammantaget har bostadsbolag, kommunala och privata, krävt Migrationsverket på en halv miljard kronor för bland annat onormalt slitage.

Många av lägenheterna är som det beskrivs ”så svårt sargade” att Hultsfredsbostäder inte ser någon annan utväg än att riva dem. I höst ska ett beslut fattas om hyresrätter på Bastugatan i Virserum som väntas bli jämnade med marken.

Det är ännu ett exempel på hur kostnader för asylmottagandet skyfflats över på kommunerna från staten.

Eftersom Migrationsverket har varit den formella hyresgästen är det svårt att rättsligt ställa myndigheten till svars för den skadegörelse som någon boende utfört på lägenheterna.

Det är lätt att vara efterklok. Men det självklara måste naturligtvis vara att den som eldat på golvet eller klottrat på väggarna – för att tala om skador som nämnts från andra bolag – får svara för kostnaderna. Det är svårt att förstå att ansvarsfrågor inte var klargjorda. Rättsliga åtgärder och eventuella straff måste också beaktas när det gäller frågan om den sökande ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige.

”Nu drabbas dessutom ett stort kollektiv av asylsökanden av misstänkliggöranden.”

Nu drabbas istället ett stort kollektiv av asylsökanden av misstänkliggöranden.

Från statsmaktens sida visas ingen större förståelse för problemen. Justitieminister Morgan Johansson (S) ställer i Hem och hyra frågan vad bolagen gjort med de hyresintäkter de fått från Migrationsverket. I snitt fick bolagen ta ut 8 procent högre hyror av myndigheten med hänvisning till att bland annat kostnaderna för vatten och avfall bland annat ökar när fler bor i lägenheterna. ”Var har de gjort av pengarna?, frågar ministern retoriskt.

Ministern är väl medveten om att merparten av de kommunala bostadsbolagen inte lämnar någon utdelning till sina ägare. Bestånden är generellt sett slitna. Och Hem och hyras sammanfattning av de 100 största kraven på Migrationsverket vittnar om att det är bolag från mindre kommuner som Uppvidinge, Högsby och Vetlanda som tar de största smällarna. Precis de kommuner som tog det största ansvaret under flyktingkrisen.

Alltså. Mindre kommuner drabbas värst. Och hyresgästerna i de kommunerna får ta kostnaderna. Det är personer med de allra lägsta inkomsterna som till slut får ta notan i form av exempelvis sämre underhåll. Hårt slitna lägenheter runt om i landet öppnar också för social dumpning och så kallad slumförvaltning där oseriösa värdar tar över hård nedgångna huskroppar.

Martin TunströmSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.