Hovmantorp bevisade att allt är möjligt
Hovmantorps befolkning ville ha en egen idrottshall. Men Lessebo är en brukskommun, med pappersbruk, tyngre industrier, minskande befolkning, knaper ekonomi och hög ungdomsarbetslöshet. Läsaren förstår bilden: ett svårt utgångsläge.
Men nu står hallen där. En allaktivitetshall, en kombinerad plats för idrott, boule, teater, dans, konsert och festlokal. Internationell standard på allt, delvis finansierad av EU, helt underhållen och delvis byggd av frivilliga krafter och företag. Och delvis ägd av människorna på orten, genom så kallade ägarandelar. Doften inne i hallen är fortfarande färsk av trä och plastmatta.
Viljan kan verkligen försätta berg.
Hovmantorpsborna beslöt alltså att själva ordna en träffpunkt i samhället. 2004 hölls ett stormöte. Efter handuppräckning bildades en arbetsgrupp som fram till denna dag ännu är fullt engagerade i drivandet av hallen.
En ideell förening bildades. De engagerade började åka runt för att samla ihop information om andra, nybyggda idrottshallar i närheten.
Alla företag på orten kontaktades för att ta reda på önskemål i samband med hallen. Informationsmöten hölls. Folkets Hus (som nu är i hopbyggd med hallen och där det finns bio, café och ungdomsgård bland annat) skänkte tomtmark till projektet. Det rörde sig om 6000 kvadratmeter.
När hallen skulle beviljas sex miljoner kronor i investeringsstöd från kommunen (dessa pengar hade varit förberedda sedan tidigare diskussioner om behovet av en ny hall i kommunen) ville andra orter också ha del av dessa pengar. Efter en lång fullmäktigedebatt klubbades beslutet, i slutet av november 2005.
Genom länsstyrelsen undersöktes möjligheten att få EU-stöd. Och eftersom EU var intresserat av att sponsra kultur men inte idrott, transformerades arbetet till ett projekt inriktat även på kultur. I slutet av november 2006 stod det klart att Allhallen beviljades 2,7 miljoner kronor av EU – ett stort projektbidrag, där kommunens sex miljoner varit avgörande som medfinansiering. Nu kan Allhallen fungera bland annat som teaterlokal när Riksteatern kommer på besök.
Projektet Allhallen bildade ekonomisk förening. Där kan varje person på orten, och vem som helst som vill stödja hallen, pytsa in en andelspeng. Minsta andelen är 500 kronor. Ett år blev det årets julklapp, alla i Hovmantorp ville äga en bit av hallen. Susen gjorde det också att sångerskan Charlotte Perelli (född i Hovmantorp) skulle hålla en invigningskonsert och att endast andelsägare bjöds in. Det flödade in pengar i den ekonomiska föreningen.
Hallen har byggts i en kombination av frivilliga krafter – många tusen frivilliga arbetstimmar av unga som gamla – och proffs. Kommunen har ännu inte en enda lönekostnad i samband med hallen, allt drivs av eldsjälarna på orten.
Nu har alltså Hovmantorp har fått sin samlingspunkt. Utan särdeles många kommunala beslut.
Så – det går visst.