GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hopp för Sverige Moderaternas melodi

Helt rätt att satsa på trygghet, jobben och klimatet – men mer måste till för att vinna klimatväljarna.
Ledare • Publicerad 13 september 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Moderaterna är beredda.
Moderaterna är beredda.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Strängnäs var klädd i en regnig skrud under söndagen när Moderaternas partiledare Ulf Kristersson så när som på en dag ett år innan nästa riksdagsval höll sitt sommartal.

Ett tal som, i kontrast till såväl det dystra vädret som de problem samhället står inför, bjöd på välbehövlig optimism och framtidstro.

Talet bjöd inte på nyheter vad gäller sakinnehåll, men sammanfattade vad som för Moderaterna kristalliserat sig till fokusområden inför valet.

Primärt var det tre ämnen som dominerade talet. Dels arbetslösheten och klimatkrisen, men framförallt de relaterade frågorna invandring-integration-trygghet.

Ett recept som lämpar sig väl för Moderaterna. Vad gäller arbetslöshet samt lag och ordning har partiet väljarnas förtroende, och i klimat- och miljöpolitik bör Moderaterna bli en viktig röst.

Samtliga är dessutom sådana som står högt upp på väljarnas prioritetsordning.

Enligt en opinionsundersökning från Demoskop/Aftonbladet har också Moderaterna potentialen att bli största parti, sett till hur många som överväger att rösta på dem: drygt 34 procent, jämfört med 32 procent för Socialdemokraterna.

Små marginaler, men som förra valresultatet visade kan de minsta marginalerna bli avgörande för vilken regering som styr landet. Vad man röstar på spelar roll.

”Invandring har inte bara varit en belastning, utan också en berikning.”

Även om Kristersson tog sig an flera frågor var det dock inget tvivel om var betoningen låg: tryggheten. Som han påpekade har detta varit den blodigaste sommaren i svensk historia sett till gängvåld. Och att gängvåld bland annat hänger samman med en misslyckad integrationspolitik. Moderaterna har bara att vinna på att tala klarspråk om detta.

Att Kristersson lade till en poäng om invandringens positiva bidrag sett till arbetskraft och kultur var en välkommen markering gentemot mer radikalpopulistiska krafter. Invandring har inte bara varit en belastning, utan också en berikning. Sans och balans om en fråga där polariseringen ofta visar sig i antingen idealistisk naivitet eller ren och skär främlingsfientlighet.

Men vad gäller klimat- och miljöpolitiken måste mer till för att partiet ska segla upp som en utmanare mot Miljöpartiet i väljarnas ögon, även om man förvisso har sprungit förbi Centerpartiet i frågan. Det kan inte bara handla om kärnkraftens förvisso väsentliga roll i den gröna omställningens elektrifiering (något nuvarande rödgröna regering helt sjabblat bort). Frågan är större och bredare än så.

Ett viktigt tillägg från Kristerssons sida var därför omnämnandet av skogsbruket, äganderätten, och den förnybara skogens roll både för att binda koldioxid och för hållbara produkter.

Om Moderaterna under det kommande året fortsätter utveckla en trovärdig klimat- och miljöpolitik så ser hoppet för regeringsskifte betydligt ljusare ut.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.