Högsby, igen!

Ledare • Publicerad 19 juli 2005

Styret i Högsby förnekar sig inte. Nu senast försökte någon smyga igenom en fritidsanläggning för 75 miljoner kronor – som kommunen självklart inte har råd med – som bilaga i ett detaljplaneförslag.

När oppositionen upptäckte det bestämde ledningen att bilagorna till kommunstyrelsehandlingarna inte längre ska skickas ut till de mindre partierna.

Ett gammalt knep – få tyst på den som protesterar genom att begränsa informationstillgången. Det har många maktfullkomliga politiker försökt sig på genom tiderna. Och i slutändan har de alla misslyckats, vilket vi hoppas händer även i Högsby.

I tisdagens tidning kunde vi också läsa att fullmäktigeordföranden Rolf Bengtsson (s) är orolig. Dels är han bekymrad över de många avhoppen från lokalpolitiken, dels över att så många kommunala beslut överklagas till länsrätten. Bengtsson tycker det är beklämmande att invånarna i Högsby utnyttjar sin möjlighet att överklaga besluten, men medger att de faktiskt har laglig rätt att göra så.

Han tror att överklagandena är ett uttryck för missnöje, och där har han säkert alldeles rätt. Under alltför lång tid har politiken i Högsby präglats av maktfullkomlighet och ett rätt unikt förakt för väljarnas åsikter. I den ena frågan efter den andra har medborgarna körts över och det är inte särskilt förvånande att missnöjet växer.

Att människor utnyttjar sin lagliga rätt att överklaga när inga andra medel finns att tillgå är inte beklagligt, det är sunt och bra.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.