GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Historia kan bota extremism

Regeringens breddande av Forum för levande historias uppdrag är en betydelsefull satsning mot intolerans och rasism – och falsifierar den nidbild av borgerligheten som har konstruerats av motståndare.
Ledare • Publicerad 10 november 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Borgerligheten breddade myndighetens uppdrag förr, och gör det nu igen.
Borgerligheten breddade myndighetens uppdrag förr, och gör det nu igen.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det är ett angeläget arbete som den borgerliga regeringen stärker när man i budgeten anger att Forum för levande historias uppdrag ska breddas till att även omfatta ”andras brott mot mänskligheten i historien”.

Dels ska det demokratifrämjande arbetet tydligare betonas; det ska inte bara röra sig om ett historieinformerande. Därtill ska fokus skifta från ”tolerans” – en term som en statlig utredning problematiserat eftersom det kan inbegripa tolerans för de idéer man ska motverka – till ”antisemitism, antiziganism, rasism och intolerans.”

En viktig och välkommen satsning, som dessutom demonstrerar hur fel ute de är som på den rödgröna sidan av politiken fått för sig att de borgerliga bereder väg för rasism och högerextremism.

När Forum för levande historia ursprungligen grundades 2003 var syftet att sprida kunskap om Förintelsen och antisemitism och att därmed främja demokrati, tolerans och människors lika värde. Det behovet har inte minskat.

Nazisternas illdåd var inte 1900-talets enda storskaliga exempel på brott mot mänskligheten. Det krävdes en borgerlig regering för att, under Reinfeldt, utöka arbetet till att även täcka kommunismens brott mot mänskligheten. Även det av fortsatt betydelse. Se bara hur Putin och hans apologeter förringar Sovjets illdåd för att glorifiera Rysslands historia. Historiebruk spelar en viktig roll i att forma ens världsbild.

”En bra markering från regeringens sida för människovärdet och mot anti-demokratiska krafter.”

Men det finns fler som har stått för en förskräcklig människosyn i vår närhistoria med blodiga konsekvenser, som av förblindande ideologisk övertygelse har förvandlats från ”vanliga människor” till bödlar och ondskans hantlangare.

Talibanernas attack mot World Trade Center den elfte september 2001, Islamiska Statens skräckstyre under 10-talet, Akilovs terrordåd på Drottninggatan 2017. Listan kan göras tragiskt långt.

Nog kunde regeringen tillsammans med rasism ha nämnt islamism, eller våldsbejakande extremism. Så fort någon försöker lyfta detta kommer förstås de typiska gamla – och felaktiga – anklagelserna upp: islamofobi! Men extremistiska islamister är inte detsamma som moderata muslimer. Och samma personer klagar sällan över att myndigheten uppmärksammat kristendomens historia av antisemitism.

Nej, i stället har det dykt upp snusförnuftiga kommentarer att man i rättvisans minsann då borde lyfta kristendomens brott mot mänskligheten eller västvärldens kolonialhistoria. Men inkvisitionens häxprocesser eller Sveriges kortvariga koloni i Västindien på 1700-talet utgör inte levande inslag i farliga ideologier i nutiden på samma sätt.

Man kan diskutera i hur hög grad det är lämpligt att regeringar går in och detaljstyr vad myndigheten ska ta upp. Men detta är onekligen en bra markering från regeringens sida för människovärdet och mot anti-demokratiska krafter.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.