Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hemmen ska vara fria från Stenevis uppläxning

Regeringen intervenerar i familjelivet.
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

I linje med regeringens jämställdhetspolitiska mål ska Statistiska centralbyrån (SCB) återigen kartlägga män och kvinnors tidsanvändning i hemmet. ”Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hem- och omsorgsarbete.” säger jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP).

Aja baja. Är däckbytet jämställt?
Aja baja. Är däckbytet jämställt?
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ordet ”ska” är illavarslande. Det är orätt att regeringen vill bestämma hur vuxna människor ska fördela hemarbetet. En sådan involvering i medborgarnas privatliv är höjden av oförskämdhet och omyndigförklarande.

Målets utgångspunkt blir att samlevnad mellan man och kvinna i grunden är något dysfunktionellt, där kvinnan är underställd mannen om inte staten går in och hjälper till. Samtliga fall där inte mannen och kvinnan delar hushållsuppgifter exakt lika blir en avart, även om paret själva önskar det.

Studien ska nu göras via enkäter – istället för dagliga anteckningar som tidigare. Detta kommer göra resultat som tidigare mätts på minuten än mindre tillförlitligt. Det är tveksamt om det kommer hindra regeringen att vifta med minutorättvisor om det tjänar deras politiska syften.

Det är trots allt inget olagligt som pågår när kvinnan diskar och mannen byter däck på bilen.

Läs mer