GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Helhetsgrepp krävs mot islamismen

Sunda sammanhang och gemenskaper, som familjer och icke-islamistiska moskéer, kan vara ett viktigt verktyg mot rekryteringen till jihadistiska miljöer.
Ledare • Publicerad 30 juli 2021 • Uppdaterad 30 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Avhopparen har tidigare jobbat på den ökända Vetenskapsskolan.
Avhopparen har tidigare jobbat på den ökända Vetenskapsskolan.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Stiftelsen Doku gör sedan dess start 2018 ett viktigt jobb med att granska den våldsbejakande islamismen i Sverige. Ett arbete som de inblandade tidigare fick orättvis kritik för från bland annat den yttersta vänstern – de anklagades för att vara, eller gynna, islamofober.

En bisarr anklagelse. I själva verket kan verksamheten snarare jämföras med hur det i Sverige länge bedrivits välbehövlig granskning av högerextremismens miljöer.

Men ryggmärgsreflexen att brunsmeta granskningen av islamismen är ett talande exempel på hur samhällets bemötande av jihadismen i Sverige försvårats av misstänkliggöranden.

Under torsdagen publicerade Doku på dess hemsida en lång, läsvärd intervju som journalisten Sofie Löwenmark gjort med avhopparen Anas Khalifa, som under sin uppväxt i Småland radikaliserades och sögs upp av salafistiska miljöer och blev en framstående islamistisk predikant i Sverige.

Han har tidigare hyllat den ökände terrorledaren Osama bin Laden som hjälte, uppmuntrat folk som velat åka till Syrien för att strida för IS, glatt sig åt terrorattentat som det mot Charlie Hebdo. Genom sin verksamhet har han, som han själv beskriver det, aktivt medverkat till att hindra andra människors lycka.

Men nu har han alltså efter en process lämnat radikalismen bakom sig och blivit en moderat muslim, och försöker ägna sig åt gottgörelse för det han ägnat de senaste decennierna åt.

I intervjun påpekar han en intressant sak. Som han formulerar det själv: ”Det var islam som drog in mig i det och det var islam som tog mig ur det.” Och även hans familj spelade en viktig roll i så att säga avgiftningen, lägger han till.

”Bara för att Islamiska Statens kalifat besegrats betyder det inte att kampen är över.”

Det sätter fingret på en viktig lärdom när det kommer till kampen mot islamismen. Den kan inte besegras endast genom att bekämpa dess militanta organisationer, som IS i Irak och Syrien eller Boko Haram i Nigeria. Samtidigt ska sådana viktiga insatser inte heller på något sätt förringas. Men likt legendens hydra, vars avhuggna huvud ersätts av två nya, tycks det alltid finnas andra krigare, ledargestalter eller organisationer som kan ta de besegrades plats.

Inte heller räcker det att straffa dem som gjort sig skyldiga till brott, även om det naturligtvis också är en nödvändig del i arbetet mot extremismen. Men till detta krävs även preventiva åtgärder som att bromsa rekryteringen av nya anhängare.

Avhopparverksamhet kan vara en del i ett sådant arbete. Men också att främja sunda gemenskaper i samhället – såsom familjer eller moderata församlingar – vilka genom att erbjuda trygghet, livsmening och välanpassade verksamheter utarmar rekryteringsbasen till jihadismen till att börja med. Eller, som i det nu aktuella fallet, bidrar till att avradikalisera långtida anhängare.

Precis som när det kommer till kampen mot mäns våld mot kvinnor, gängvåld, och annan brottslighet så krävs en mångfald av insatser och ett helhetsgrepp. Att spela ut förebyggande åtgärder mot exempelvis straff, eller vice versa, är meningslöst.

Den våldsbejakande islamismen är fortfarande stark. I Afghanistan återhämtar sig talibanerna med stöd av Kina, och i Nigeria har islamisterna bara detta år avrättat 3 400 kristna, samt kidnappat ytterligare 3 000. Bara för att Islamiska Statens kalifat har besegrats betyder det inte att kampen är över. Inte på långa vägar.

Thomas Hermansson

Thomas HermanssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.