unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Martin Tunström: Hela Östra Småland - språkrör eller megafon?

Socialdemokraterna i Kalmar län vill åter starta en dagstidning efter Östra Smålands nedläggning. Men nära partipolitiska band brukar vara en dålig förutsättning för att lyckas med ett tidningsprojekt.
Tidigare chefredaktören och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder leder arbetet med en ny S-tidning i länet.
Tidigare chefredaktören och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Peter Akinder leder arbetet med en ny S-tidning i länet.
Foto: Mats Holmertz
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Barometern Oskarshamns-Tidningen politiska etikett är moderat.

Nästan exakt ett år efter det att sista numret av Östra Smålands lämnade tryckpressen i Karlskrona för att distribueras i Kalmar län avslöjas av nyhetssajten Dagens Vimmerby att socialdemokraterna utreder en regional dagstidningssatsning.

Nu är det i första hand digital publicering som är aktuell, även om en veckoutgivning också av en papperstidning diskuteras. Det är ingen djärv gissning att satsningen är en frukt av att även digitala tidningar numera kan få del av statliga presstödspengar.

Tidningskonkurrens stimulerar. Att Dagens Vimmerby berättar om satsningen Hela Östra Småland innan socialdemokraterna får möjlighet att själva lansera tidningen är ett exempel. Vimmerbysidan är för övrigt på gång med en nyhetssida också i Kalmar.

En annan aspekt är att den redaktionella miljön i sig har ett värde i en trakt som Kalmar. En tidning fungerar som ett kraftcentra där idéer bryts och där samtal startas. För kretsen kring tidningen, ägare, ledning, bidrar tidningens väsen till att stärka värden som offentlighet och öppenhet. Journalistikens värden berikar också politiska sfärer.

Att arbetarrörelsens tidningar en efter en hamnat i graven beror i huvudsak på att de från början var på andraplatsen efter större borgerliga tidningar. En följd härav är att andratidningar inte sällan därför riktar sig till ”de egna” istället för till breda grupper. Inte sällan har också styrelser befolkats av personer som har långa meritlistor från politiskt och fackligt engagemang, men saknar branschkunskaper. Sådana tidningar blir partimegafoner istället för språkrör.

Att projektet bär seriositetens prägel visas av att den tidigare kulturministern och chefredaktören vid Östra Småland, Lars Engqvist engagerats. Själv talar Engqvist om att ge ut en ”oberoende lokal nyhetstidning med en socialdemokratisk ledarsida.”

Samtidigt blir inget företag bättre än sin styrelse och när Hela Östra Småland kopplas så tydligt till det socialdemokratiska partiet väcks frågor om vilken faktisk självständighet pressorganet är tänkt att få. Östra Smålands tidigare politiske chefredaktör, Peter Akinder, är ny ordförande för ägarbolaget. Han förkroppsligar tidningsmakeriet och opinionsbildningen. Akinder har emellertid samtidigt uppdraget som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar kommun. Rollerna går in i varandra vilket är olyckligt när det gäller tidningsägande.

Flera tunga namn har samtidigt lämnat Östra Smålands intressenter. Där satt tidigare nuvarande regionråden Mattias Adolfson och Peter Vretlund.

Trots denna förändring av styrelsen är det svårt att inte påpeka att agerandet från boklaget i samband med Östra Smålands nedläggning skadade trovärdigheten för ägarbolaget.

Precis innan det formella beslutet om att lägga ned tidningen som huvudägaren Gota Media, hållit vid liv med över 100 miljoner kronor i täckning av förluster, valde Östra Smålands intressenter att lämna sitt ägarskap.

Det saknade formell betydelse och kan möjligen emotionellt förstås. Det hade varit svårt för S-politikerna att se de lojala prenumeranterna i ögonen. Nu fick Gota Media, ägd av två moderata stiftelser, istället bära hundhuvudet för att ha slagit in den sista spiken i Östra Smålands kista.

Med en ny satsning med de pengar som sparats i bolaget är det dock svårt att glömma hur ägaren klev av när det började att brännas.

Och ska tidningen framstå som trovärdig får nog ägarna leta fram en annan plats för redaktionen än på partikansliet på Jenny Nyströms gränd i Kalmar.