GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hedersvåldet måste stoppas

Ännu en ung flicka har mördats av sin familj för att hon sökte den frihet vi tar för självklar. Nolltoleransen mot olika former av hederskultur ställer krav på det svenska samhället.
Ledare • Publicerad 24 maj 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Friheten ska gälla alla barn och unga i Sverige. Det är tjugo år sedan Fadime hedersmördades.
Friheten ska gälla alla barn och unga i Sverige. Det är tjugo år sedan Fadime hedersmördades.Foto: Janerik Henriksson/TT

En nyanländ familj i Nacka utanför Stockholm påstod att deras dotter i yngre tonåren tagit sitt eget liv. När polis anlände till platsen började de fatta misstankar om hedersmord. Flickans skola hade tidigare uttryckt oro och flickan hade nyligen sjukanmält sig. Enligt uppgifter var familjen upprörda över att hon träffade vänner utanför skolan i det nya landet.

Mitt i det fruktansvärda som hänt flickan finns det några punkter att lyfta fram som visar att det svenska samhället långsamt, alltför långsamt, har börjat få kunskap om hedersvåldet mitt i bland oss. Polisen reagerade och hade en förförståelse om att hedersmord existerar och skolan hade uppmärksammat tecken som de förmått tolka och som skapat oro. Det är stor skillnad mot de många år då tongivande företrädare i den politiska, och även den akademiska, debatten vägrade att erkänna att det djupgående problemet ens fanns.

Det är tack vare det idoga arbetet av personer som Fadime Şahindal, som själv hedersmördades av sin far år 2002, och Sara Mohammad, grundaren av Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF), som kunskaper och insikter har slagit rot i det svenska samhället. Men, för sent och med för lite resurser och för få krafttag.

”Det svenska samhället har långsamt, alltför långsamt, börjat få kunskap om hedersvåldet mitt i bland oss.”

Ett konkret exempel på att ett arbete för att medvetandegöra och sprida vetande ändå sker i dag är att Länsstyrelsen i Kalmar län på Fadimedagen i januari i år bjöd in skolpersonal, socialtjänst och andra berörda yrkesgrupper till en halvdag om hedersrelaterat våld.

Länsstyrelsen i Kalmar bjöd även in förskolorna. Det är viktigt, för hedersförtrycket börjar redan där: småflickorna får inte leka med pojkar och inte delta i aktiviteter som gör att de exempelvis behöver ta av sig slöjan eller på andra sätt visa kroppen. Att vuxna utanför den begränsande familjens sammanhang ser och fångar upp signalerna och agerar är avgörande för de här barnens och ungdomarnas liv.

Inget av det gör någon skillnad för den unga flickan i Nacka. Hur hennes sista tid i livet var vet vi inte. Men, vi har kännedom om att hedersförtryck består av såväl psykisk som fysisk misshandel. Det handlar om en segregerande syn på könen, där flickor och kvinnor kontrolleras in i minsta detalj. Frihet och integritet existerar inte. Det som präglar deras liv är underordning, hot, trakasserier och förnedring.

Det behövs betydligt tuffare tag mot hedersvåldet. Arbetet med att ställa stenhårda krav på att den svenska synen på barn och på att män och kvinnor är jämställda gäller i Sverige och ska efterlevas måste intensifieras. Det spelar ingen roll om det är obekvämt. I Sverige behöver vi lära oss att inte tolka allt till det bästa.

Annika BorgSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.