Handling viktigare än ord

Att haka upp sig på etiketter som ”feminist” är att göra det lätt för sig. Regeringens sakpolitik betyder mer än vad enskilda ministrar kallar sig.
Ledare • Publicerad 24 maj 2023
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Bilden av förra utrikesministern Ann Linde (S) i Iran kontrasterade mot regeringens feministiska identitet.
Bilden av förra utrikesministern Ann Linde (S) i Iran kontrasterade mot regeringens feministiska identitet.Foto: Ebrahim Noroozi

Strax över hälften av den borgerliga regeringens statsråd kallar sig feminister, enligt ett inslag i Ekot som tydligen bedömde som så viktigt att SR översatte det till engelska.

Huruvida en enskild minister kallar sig för det ena eller andra är egentligen ganska ointressant. Det viktiga är vilken politik regeringen för. Handling och sakpolitik, snarare än ord, är vad som betyder något. Att den föregående regeringen kallade sin utrikespolitik för feministisk skyddade den inte från att bli ett fiasko.

”Besattheten vid en term som man ska skylta med urvattnar det hela till en ytlig signaleringsfråga.”

Och att det finns olika synsätt inom borgerligheten på begreppet feminism är knappast en nyhet. Redan under regeringen Reinfeldt fanns det en skillnad mellan å ena sidan den kristdemokratiske Göran Hägglund som på frågan om han var feminist svarade ”Nej, men jag är givetvis för alla människors lika värde” och moderaten Anders Borg som förklarade att han ”självklart” var feminist.

Världen är sig lik. Även statsminister Kristersson svarar ”självklart”, medan kristdemokratiska statsråd problematiserar begreppet. Jorden är fortfarande rund, och solen går nog upp i morgon också.

Regeringen ska givetvis stå upp för allas lika värde och de fri- och rättigheter det innebär. Men besattheten vid en term som man ska skylta med urvattnar det hela till en ytlig signaleringsfråga.

Thomas HermanssonSkicka e-post