GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Halvdan rättspolitik kommer straffa sig

Välkommet att de rödgröna börjar genomdriva borgerlig kriminalpolitik. Men de gör inte tillräckligt, vilket kommer innebära obehagliga risker.
Ledare • Publicerad 22 juli 2021
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.
Grova brottslingar ska sitta bakom lås och bom.
Grova brottslingar ska sitta bakom lås och bom.
Foto: Robin Vramsjö

Innevarande vecka går verkligen i kriminalpolitikens tecken. Den senaste tidens uppmärksammade skjutningar dröjer sig fortfarande smärtsamt kvar i mångas sinnen. Och från regeringens sida signalerar man mobilisering:

I måndags presenterade regeringen ett förslag om höjd ersättning till brottsoffer, och under en pressträff i går onsdag gällde det åtgärder i brottsbekämpningen. En utredning tillsätts om avskaffade straffrabatter. Grova brottslingar i åldrarna 18-20 år ska inte längre få förkortad påföljd av hänsyn till ålder, och inte heller mängdrabatt.

Äntligen, får man väl tillägga. Ty det är inte en dag för tidigt. När det kommer till frågor om lag och ordning har de rödgröna onekligen, i mångt och mycket, släpat fötterna efter sig.

Hos många på vänsterkanten har det funnits, och finns alltjämt kvardröjande, tvivel på värdet i sådant som skärpta straff vilket man stundtals har brukat avfärdas med nedsättande termer i stil med ”batongkonservatism” och liknande.

Förvisso tycks det steg för steg börja röra på sig på den fronten – därtill är man av nöd illa tvungen, på grund av det allvarliga läget. Se exempelvis Miljöpartiets påbörjade omsvängning då språkröret Märta Stenevi för inte så länge sedan meddelade att man nu är för skärpta straff när det kommer till mäns våld mot kvinnor.

Även om det är tydligt att det bland de rödgröna fortfarande finns ett motstånd mot denna omsvängning. Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker exempelvis kommenterade att hon ”helst hade sluppit” dylika åtgärder.

”Straffrabatterna har utnyttjats av gängen som har kunnat använda sig av unga vuxna som bondeoffer.”

Och när regeringen presenterar förslaget i fråga, som i mångt och mycket är riktat rakt mot gängvåldet, som en del i ”arbetet mot mäns våld mot kvinnor” framstår det onekligen som ett försök att göra reformerna mer lättsmälta för de egna leden.

Men lita på att regeringen ändå kommer försöka framställa de steg som nu tas som bevis på att de rödgröna har vad som krävs. Justitieminister Morgan Johansson (S) har återkommande poängterat hur Sverige nu har fler poliser än någonsin tidigare. Kanske i absoluta tal, men inte i förhållande till befolkningsmängden, vilket är det relevanta. Och flera av de förslag som regeringen nu har gått fram med är sådana som riksdagen tillkännagav regeringen för flera år sedan. Ändå har ingenting hänt förrän nu.

Att regeringen nu efter långa fördröjningar till slut börjar genomföra oppositionens politik är så klart glädjande. Reformerna som sådana är bra och nödvändiga. Straffrabatterna har utnyttjats av gängen som har kunnat använda sig av unga vuxna som bondeoffer.

Men Socialdemokraterna går tyvärr inte hela vägen. Man väljer att inte avskaffa straffrabatter även för brottslingar i åldern 15-17. Sannolikheten är därmed att samma kalkylerande gäng som gladeligen utsätter småbarn för risken att träffas av deras kulor också utan moraliska betänkligheter skickar fram dessa tonåringar för att göra deras ärenden – det vill säga, begå grova brott som mord.

Insikten att brott ska straffa sig tyder på en viss tillnyktring hos de rödgröna. Det är ett steg i rätt riktning både för tryggheten i samhället och för brottsoffren, för vilka straffrabatterna måste sägas ha varit en moralisk skymf. Men de halvdana satsningarna visar också tydligt att det behövs en borgerlig regering för att nå hela vägen fram.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer