Annons

Hallengren fick de valdas förtroende

Fler borde göra som S och låta ledamöterna välja sin gruppledare.
Ledare • Publicerad 24 september 2022 • Uppdaterad 26 september 2022
Detta är en ledarartikel som uttrycker Barometern-OT:s politiska linje. Tidningen verkar på ledarsidan för "kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande”, som det är formulerat i Stiftelsen Barometerns ändamålsparagraf. Tidningens politiska etikett är moderat.

Rättelse. Ledaren skrevs på uppgifterna att Hallengren nominerats. Det framkommer nu att hon faktiskt valdes. Därför är ledaren ändrad. Ledarsidan beklagar felaktigheterna.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson presenterar Lena Hallengren som ny gruppledare.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson presenterar Lena Hallengren som ny gruppledare.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den förre demokratiutredaren Olle Wästberg förordade så sent som i onsdags att partierna bör tolerera ett ökat personligt röstande av riksdagsledamöterna. Wästberg exemplifierade med att ledamöterna tidigare ansågs representera sin valkrets. I dag är kopplingen till länet på det hela taget att de valda från Kalmar län sitter på samma bänk. Men samvetsfriheten att rösta i etiska eller lokala frågor har försvunnit när partipiskan slår allt hårdare.

Annons

Ett annat exempel som klan tas upp är hur riksdagsgrupperna utser sin egen ordförande. Eller rättare sagt varför de inte väljer sin egen ordförande såsom en förening eller grupp vanligen har att göra.

Lena Hallengren, än så länge socialminister i övergångsregeringen, blir ny ordförande i den socialdemokratiska riksdagsgruppen. meddelade partiledaren Magdalena Andersson på torsdagen. Det är en mycket central position. Hallengren är ett tryggt och säkert val. Rutinen finns från såväl långvarigt arbete i regeringen och i riksdagen där Hallengren varit utskottsordförande. Som socialminister vred hon om kursen från identitetspolitik och genusteori till mer traditionell S-politik. Hon klarade detta under en tid av stora personliga påfrestningar vilket imponerade stort.

Riksdagsledamöterna, enligt grundlagen ”folkets främsta företrädare” fattade beslutet.

”De folkvalda väljer således inte sin egen ordförande. Utnämningen är Magdalena Andersson.”

Jämför med Moderaterna.

Moderaternas riksdagsgrupp uppges det fick telefonledes höra att nuvarande gruppledaren Tobias Billström fick uppdraget. Anna Kinberg Batra beslutade själv att Jessica Polfjärd, tidigare gruppledaren, skulle leda de folkvalda. Ändå finns i Moderaternas historia att riksdagsgruppen har en stark ställning. Partiet har sina anor i organisering av ledamöter och partiorganisationen är en sammanslagning av regionala förbund.

Riksdagsgruppen ska ju också granska regeringen. Även om kontrollmakten ligger framför allt i Konstitutionsutskottet ter det sig som en motsägelsefull ordning att en statsminister i egenskap av partiordförande själv utser gruppens ordförande.

Nog borde partiledningarna våga ge de folkvalda makten. Som i Centerpartiet där Daniel Bäckström valdes av riksdagsgruppen till ordförande.

Fler borde göra som S och C.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons